Times of Suriname

Syrisch leger roept rebellen op om Oost-Aleppo te verlaten

-

SYRIE - De zes Arabische landen in de Golf, waaronder Saoedi-Arabië, hebben de VN opgeroepen om te intervenië­ren in Aleppo.

Het Syrische leger heeft afgelopen weekend in een verklaring rebellen in OostAleppo opgeroepen om de stad te verlaten. Hen wordt amnestie beloofd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Syrische staatsmedi­a. De oproep is onderdeel van een militair offensief van de troepen van president Assad om geheel Aleppo te veroveren. Nadat de rebellen de stad hebben verlaten kunnen de inwoners voorzien worden van hulp, zo laat het leger weten. Na het mislukken van de verlenging van het staakthet-vuren in Syrië vrezen de naar schatting 250.000 inwoners van de belegerde wijken in Oost-Aleppo voor hun leven. Syrische en Russische gevechtsvl­iegtuigen hebben in de afgelopen week meer dan 1.900 bombardeme­nten uitgevoerd, zo laten hulpverlen­ers weten aan Al-Jazeera. Ook ziekenhuiz­en en medische posten zijn doelwit. Sinds afgelopen dinsdag is het Syrische leger en zijn bondgenote­n - milities uit Iran, Irak en van het Libanese Hezbollahe­en grondoffen­sief begonnen om de wijken in handen van rebellen in handen te krijgen. Aleppo is de grootste stad in het westen van Syrië dat nog niet geheel veroverd is door de strijdkrac­hten die gelieerd zijn aan president Assad. De zes Arabische landen van het samenwerki­ngsverband in de Golf (GCC) hebben op zaterdag geëist dat er onmiddelli­jk een einde komt aan de bombardeme­nten op Aleppo die al meer dan honderd burgerdode­n heeft veroorzaak­t. Ze willen dat de Verenigde Naties intervenie­ert om de luchtaanva­llen te stoppen.

Volgens de betrokken landen - Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar- is het offensief van de Syrische overheid een “schaamtelo­ze agressie dat in strijd is met internatio­nale wetten.” De overwegend soennitisc­he landen van de GCC zijn vanaf het begin van de oorlog in Syrië felle tegenstand­ers van het regime van president Assad. Een aantal landen, waaronder Saoedi-Arabië en Qatar, steunen verschille­nde rebellenbe­wegingen die, onder meer in Aleppo, strijden tegen het Syrische regime. (NRC.NL)

 ??  ?? Syrische hulpverlen­ers proberen een gewonde inwoner in Oost-Aleppo te redden. (Foto :AFP)
Syrische hulpverlen­ers proberen een gewonde inwoner in Oost-Aleppo te redden. (Foto :AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname