Times of Suriname

BritsE prEmiEr: BrExit oFfiCiEEl in maart

-

GROOT-BRITTANNIE De Britse premier Theresa May heeft in het weekend op het congres van haar Conservati­eve Partij in Birmingham gezegd dat ze de EU eind maart formeel op de hoogte stelt van het vertrek van haar land uit de Europese Unie (brexit).

Verenigd Koninkrijk zou dan - als er verder geen obstakels zijn - in de zomer van 2019 geen lid meer zijn. May zei dat haar regering de brexit zal doorzetten en er een succes van zal maken. Niet alle Conservati­even denken dat dat kan. Maar de belangrijk­ste Conservati­eve voorstande­rs van lidmaatsch­ap van de EU, ex-premier David Cameron en voormalige minister van Financiën George Osborne, laten hun gezicht niet zien op het congres, volgens Engelse media. Om de EU daadwerkel­ijk te verlaten moet een lidstaat de Europese Raad, dus de top van de EU en de leiders van de overige lidstaten, formeel op de hoogte stellen van het voornemen uit de unie te stappen. Het Verdrag van Lissabon (2007) bepaalt in artikel 50 dat de partijen dan in twee jaar moeten regelen hoe ze verder gaan. Lukt dat niet, dan vervalt in beginsel het lidmaatsch­ap van het land dat weg wil. Velen in en buiten het Verenigd Koninkrijk vrezen dat de onderhande­lingen langer gaan duren. Dan zouden de Britten in een juridisch luchtledig vallen. Er was daarom in Londen geen haast om officieel de brexit aan te kondigen. Het is al honderd dagen geleden dat een kleine meerderhei­d in een referendum voor het vertrek uit de EU stemde. Het kostte onder anderen Cameron zijn baan. Pro-EU-politica May volgde hem in juli op en leek zich geen raad te weten met de brexit.

May had gisteren al in Britse media gezegd dat ze in het voorjaar het parlement wil voorleggen de wet op de Europese Gemeenscha­ppen uit 1972 af te schaffen. Met die wet werd het Verenigd Koninkrijk lid van de toenmalige EEG. In de wet staan teksten die aangeven dat Europese wetgeving boven de Britse staat. Zo lang de wet geldt, is het land gewoon EU-lid en gelden EU-regels. Londen zal volgend jaar bepaalde EU-regels Brits maken en handhaven, andere afschaffen. (AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname