Times of Suriname

Pablo Escobar was een liefdevoll­e en extreme vader

-

COLOMBIA - De Colombiaan­se drugsbaron Pablo Escobar had een heel bijzondere manier om zijn liefde te tonen en die kon heel extreem zijn. Dat zegt zijn zoon Sebastián Marroquín in een interview met de Duitse krant Die Frankfurte­r Allgemeine. “Mijn vader liet een politieche­f met 150 schoten afmaken omdat hij mij had opgepakt.”

Marroquín - die na de dood van zijn vader in 1993 zijn naam veranderde en het land ontvluchtt­e - werkt nu als architect in Buenos Aires, Argentinië. Zijn verleden is een afgesloten hoofdstuk. Maar voor Die Frankfurte­r Allgemeine praatte hij nog maar eens over zijn ongewone jeugd. En zijn beruchte vader. Die bleek erg liefdevol te zijn als het op zijn familie aankwam. Heel verschille­nd met hoe de wereld hem kende. Zijn kinderen zagen hem niet altijd evenveel, omdat hij vaak moest onderduike­n, maar dat betekende niet dat ze geen contact hadden. “Hij stuurde ons dan brieven en cassettes. Daarop vertelde hij ons verhalen en zong hij liedjes”, vertelt Marroquín. Zijn liefde voor zijn familie nam soms erg extreme vormen aan. “Zo werden we een keer opgepakt door de politie. Dat was illegaal, want ik was minderjari­g en mijn zus was zelfs nog zeven jaar jonger”, vertelt Marroquín. “Mijn vader gaf opdracht de politieche­f die daarvoor verantwoor­delijk was - Valdemar Franklin Quintero - te doden. Hij werd bij een verkeersli­cht in Medellín doorzeefd met 150 schoten.” Het gezin zat een keer ondergedok­en in een deel van de stad, dat volledig was afgezet door de politie. Hoewel ze miljoenen hadden aan cash geld, konden ze toch niet naar buiten om brood te kopen en ze kwamen bijna om van de honger. ,,Toen besefte ik dat je niets hebt aan drugsgeld, als je niet vrij rond kan lopen.”

Met de populaire serie Narcos op Netflix werd de aandacht van de wereld opnieuw op de legendaris­che gangster gevestigd. “Het is niet de eerste keer dat zijn naam opduikt in films en series”, vertelt zijn zoon. “Elke keer gaat het meer over de mythe dan over de man. Het verhaal wordt vaak niet verteld zoals het echt ging. Vaak gebruiken ze zijn naam gewoon om hun verhaal te verkopen.” Waar hij bedenkinge­n bij heeft, is de fanmail die hij krijgt sinds de serie begon. “Ik krijg brieven van jongeren van over de hele wereld, die me schrijven dat ze zoals Pablo Escobar zouden willen zijn. Daar maak ik me echt zorgen over”, besluit hij.

(AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname