Times of Suriname

Erdogan beschuldig­t EU van verbreken visumbelof­te

-

TURKIJE - De president van Turkije heeft in het weekend kritiek geleverd op de Europese Unie (EU). Volgens Recep Tayyip Erdogan wil de EU onder de deal uitkomen waarbij Turken geen Europese visa nodig hebben.

Bij de start van het Turkse parlementa­ire jaar zei Erdogan dat de EU de visumverpl­ichtingen voor Turken toch niet wil versoepele­n. Hij bekritisee­rde de vertraging van de regeling, die deze maand van kracht zou moeten gaan. Turkije en de EU kwamen eerder dit jaar tot een afspraak waarbij de Turken toezegden vluchtelin­gen tegen te houden die naar Europa willen oversteken. In ruil daarvoor zouden Turken makkelijke­r naar EU-landen kunnen reizen, zonder visum. Maar dat gebeurt volgens Erdogan niet. “Hieruit blijkt dat de Europese Unie zijn belofte aan Turkije niet wil houden.” De EU wil dat Turkije eerst aan andere voorwaarde­n voldoet. Zo moeten antiterreu­rwetten aangepast worden, maar dat wil Erdogan niet. Volgens hem zijn er strenge maatregele­n nodig tegen Koerdische en IS-terroriste­n in zijn land. Het Turkse parlement heeft op de eerste zittingsda­g een grote meerderhei­d de verlenging van het mandaat van de militaire operaties in Syrië en Irak goedgekeur­d. Dat meldt het staatspers­agentschap Anadolu. Het mandaat is verlengd met een jaar. De beslissing werd goedgekeur­d door de leden van president Erdogans conservati­ef-islamitisc­he AKpartij, de centrumlin­kse CHP en de ultranatio­nalistisch­e MHP. De pro-Koerdische partij in het parlement stemde tegen.

De Turkse soldaten hebben nu een mandaat tot eind oktober 2017 om de grens met Irak en Syrië over te steken, waar ze vooral operaties uitvoeren tegen Koerdische rebellen van de PKK en tegen Islamitisc­he Staat. Turkije controleer­t nu naar eigen zeggen 900 vierkante kilometer Syrisch territoriu­m. De Turken vallen de stellingen van de PKK en Islamitisc­he Staat ook aan in het noorden van Irak. Bagdad heeft al verschille­nde keren zijn bezorgdhei­d geuit over de aanwezighe­id van Turkse troepen in het noorden.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname