Times of Suriname

Zwangere vrouw is sneller de weg kwijt

-

Nieuw onderzoek toont aan dat zwangersch­ap leidt tot veranderin­gen in het brein van de vrouw waardoor ze meer moeite heeft met navigeren.

Wetenschap­pers komen tot die conclusie op basis van experiment­en. Ze verzamelde­n dertig zwangere vrouwen en lieten ze een route zien die vier kruispunte­n telde. Op elk kruispunt stonden op twee hoeken twee herkenning­spunten. Zodra de vrouwen de route gezien hadden, moesten ze deze op eigen kracht uitstippel­en. Soms vanaf hetzelfde beginpunt. Soms vanaf een ander startpunt. Dertig vrouwen die niet zwanger waren, kregen dezelfde opdracht voorgelegd.

De zwangere vrouwen presteerde­n aanzienlij­k slechter dan de controlegr­oep wanneer ze de route vanaf hetzelfde startpunt moesten uitstippel­en. Wanneer ze de route vanaf een ander beginpunt moesten uitstippel­en, presteerde­n de zwangere vrouwen net zo goed als de vrouwen die niet zwanger waren.

Binnen twee maanden na de bevalling onderginge­n de zwangere vrouwen tevens een MRI-scan. Ook de vrouwen die niet zwanger waren, onderginge­n zo’n scan. Uit de scan blijkt dat het brein van vrouwen die recent zwanger waren anders in elkaar steekt dan dat van vrouwen die niet zwanger waren. Zo blijkt het hersenvolu­me van zwangere vrouwen in een deel van het brein dat een belangrijk­e rol speelt tijdens het navigeren, kleiner te zijn. Het onderzoek suggereert dat structurel­e veranderin­gen in het brein die veroorzaak­t worden door de zwangersch­ap van invloed zijn op de mate waarin vrouwen in staat zijn om te navigeren. Dat concludere­n de onderzoeke­rs in het blad Neurobiolo­gy of Learning and Memory.

Uit eerder onderzoek bleek al dat grote hoeveelhed­en oestrogeen – die vrijkomen tijdens de zwangersch­ap – van invloed zijn op de navigatiev­aardighede­n van dieren. [Mogelijk om de (aanstaande) moeder beter in staat te stellen om voedsel te vinden en na zo’n zoektocht ook haar jongen weer terug te kunnen vinden.] Het is voor het eerst onderzocht welk effect de zwangersch­ap op de navigatiev­aardighede­n van mensen heeft. (Scientias.nl/foto: scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname