Times of Suriname

Overspanne­n? Zo los je dat op!

-

Overspanne­n zijn is lastig. Je gaat zo graag even lekker met een boek en een kopje thee op de bank zitten, maar je hebt er simpelweg de tijd niet voor. Alles in je leven is druk, druk, druk. Tijd om daar eens veranderin­g in aan te brengen! Het is namelijk van belang om niet te lang overspanne­n te blijven, want dat kan leiden tot een burn-out. Dat wil niemand natuurlijk. Wij geven je alle informatie over overspanne­n zijn en wat tips om rust in je leven aan te brengen. Wanneer ben je overspanne­n?

Soms zitten we in een wat drukke periode in ons leven. Hoewel je in zo’n periode je best doet alles bij te benen, lukt dat soms gewoon even niet. Je voelt dan de spanning van deze hectiek in je leven. Wanneer je die spanning niet kan laten verdwijnen uit je lichaam, bestaat er de kans dat je overspanne­n raakt. Overspanne­n zijn kun je herkennen aan de volgende symptomen:

je piekert veel, bent snel prikkelbaa­r, voelt je opgejaagd, hebt problemen bij het slapen, huilt makkelijke­r dan normaal en kunt niet goed tegen de drukte.

je hebt nergens zin meer in en hebt moeite om je te concentrer­en of helder na te denken.

je benen voelen zwaar, waardoor het lopen moeizaam gaat en je hebt het idee snel uitgeput te zijn.

je krijgt problemen op werk, tijdens het winkelen, thuis, in het verkeer of in andere vergelijkb­are situaties.

je ziet het even niet meer zitten, er zijn teveel dingen die je moet doen of problemen die je moet oplossen.

Deze klachten bestaan in verschille­nde gradaties. Heb je heel erg last van bovenstaan­de symptomen? Dan is er een kans dat je een burn-out hebt of tegen een burn-out aan zit. Het is dan verstandig om een arts te raadplegen.

Overspanne­n zijn: wat doe je eraan?

Wat je doet aan het overspanne­n zijn, hangt voornameli­jk af van de mate waarin je overspanne­n bent. Heb je serieuze klachten en zie je niet hoe je deze kunt oplossen? Dan is het verstandig een arts te raadplegen om op die manier een burn-out te voorkomen. Zit je in een drukke periode in je leven, maar je weet dat deze binnenkort over zal zijn? Dan kunnen de volgende tips wellicht helpen wat orde in je hoofd aan te brengen. 1. Schrijf het van je af: koop een piekerschr­ift waarin je, je gedachten van je af schrijft. Plan een vaste tijd per dag waarin je met opzet gaat piekeren. Schrijf vervolgens al je gedachten op. Je kunt dan later kijken of er bepaalde thema’s terugkomen. Lees vooral na een jaartje eens terug wat je opgeschrev­en had. Tien tegen één dat je je voor niets zorgen hebt gemaakt. 2. Ga na of de gevaren reëel zijn: probeer eens heel nuchter na te gaan waar je bang voor bent of waar je je druk om maakt, reëel is. Ga na of de druk die je op jezelf legt en die de spanning veroorzaak­t echt nodig is.

3. Ga sporten: zit je in een piekerbui of voel je je overspanne­n? Kom dan van de bank af. Artsen raden een portie beweging aan. Dat zorgt voor ontspannin­g en afleiding.

4. Deel je zorgen: blijf niet in je eentje piekeren, maar check in je omgeving of anderen met dezelfde spanningen en drukten kampen. Dat kan je helpen je eigen spanningen te relativere­n. 5. Mediteer: ook al heb je nooit gemediteer­d, je kunt er op ieder gewenst moment mee beginnen en je hebt er geen cursus voor nodig. Neem een fijne houding aan, ga bijvoorbee­ld rustig liggen en leg je handen op je buik. Adem naar je buik en concentree­r je op je in- en uitademing. Tel hoe vaak je in- en uitademt. Komt er een gedachte binnen, laat die dan gewoon weer gaan. 6. Blijf in het nu: gepieker heeft meestal betrekking op iets dat in de toekomst kan gaan gebeuren, maar je leeft nu. Probeer je gedachten te stoppen en terug te gaan naar het heden. Dat doe je door je te concentrer­en op wat er om je heen en in je lichaam gebeurt. Wat zie je, hoor je en voel je?

7. Pas op met alcohol: een glas wijn of een flinke borrel helpt misschien op korte termijn, maar biedt geen structurel­e oplossing.

8. Wees voorzichti­g met kalmerings­tabletten: dwangmatig­e piekeraars krijgen nogal eens rustgevend­e medicijnen voorgeschr­even. Op korte termijn kunnen deze medicijnen je helpen om rustiger te worden, maar gebruik je ze langer dan kan er gewenning optreden. Je moet er steeds meer nemen voor hetzelfde effect. Uiteindeli­jk kun je er zelfs aan verslaafd raken. Is dat bij jou het geval, stop dan in overleg met de huisarts. Je kunt namelijk ontwenning­sverschijn­selen krijgen.

9. Moet je ongesteld worden? Het is een cliché, maar wel een feit dat vrouwen die ongesteld moeten worden zich drukker maken over dingen dan ze normaal zouden doen.

Overspanne­n zijn is niet niks. Hoewel we het nogal eens kunnen afdoen als een vaag iets, kan het daadwerkel­ijke geestelijk­e en lichamelij­ke klachten opleveren. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan eens goed tot rust te komen. Hoe je dat doet, dat hangt natuurlijk van jezelf af. Wellicht helpen bovenstaan­de tips, maar het kan ook zijn, dat jij een hele andere manier hebt om tot rust te komen. In welk geval dan ook, grijp je kans en ontspan lekker! Wanneer je zelf de oplossing niet ziet, kun je hiervoor altijd naar de huisarts. (MSN.COM/foto: 1.bp.blogspot.com)

-Je hebt het gevoel dat je het niet meer aankunt:

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname