Times of Suriname

6 feiten en fabels over hart- en vaatziekte­n bij vrouwen

-

Wist je dat hart- en vaatziekte­n de nummer 1 doodsoorza­ak zijn bij vrouwen? Bij vrouwen geven hartklacht­en vaak minder duidelijke symptomen dan bij mannen, waardoor ze niet altijd herkend worden. Zes feiten en fabels over hart- en vaatziekte­n bij vrouwen. 1. Hartklacht­en worden vaak verward met overgangsk­lachten

Dat is een feit. Vrouwen denken soms dat hun klachten door de overgang komen, terwijl ze eigenlijk met hun hart of een te hoge bloeddruk te maken hebben. Denk hierbij aan opvliegers, hartkloppi­ngen, transpirer­en, extreme vermoeidhe­id en slecht slapen. Houden je klachten lang aan? Komen er hart- en vaatziekte­n voor in je familie? Bespreek dit dan eens met je huisarts. Ook als je in het verleden zwangersch­apsdiabete­s, een hoge bloeddruk of zwangersch­apsvergift­iging hebt gehad, is het belangrijk om extra alert te zijn.

2. Vooral mannen overlijden aan hart- en vaatziekte­n.

Dat is een fabel. Lange tijd werd gedacht dat hart- en vaatziekte­n mannenziek­ten zijn, maar ze treffen zeker niet alleen mannen. 3. Vrouwen en mannen hebben verschille­nde risicofact­oren voor hart- en vaatziekte­n.

Dat is niet waar, voor mannen en vrouwen gelden dezelfde risicofact­oren. Zo vergroten diabetes, reuma, overgewich­t, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholestero­lgehalte en slechter werkende nieren en zowel bij mannen als bij vrouwen de kans op hart- en vaatziekte­n. Ook erfelijkhe­id speelt bij beiden een rol: het is dan ook belangrijk om alert te zijn op hart- en vaatziekte­n als deze binnen je familie veel voorkomen.

Een belangrijk verschil is wel dat het cholestero­lgehalte, de bloeddruk en het gewicht bij vrouwen vaak pas na de overgang stijgen. Daarnaast verhogen een hoge bloeddruk tijdens de zwangersch­ap en zwangersch­apsdiabete­s het risico op hart- en vaatziekte­n. Met deze problemen krijgen mannen uiteraard niet te maken.

4. Je kunt niets doen om hart- en vaatziekte­n te voorkomen.

Ook dat is een fabel. Er zijn risicofact­oren waar je geen invloed op hebt, maar je kunt zelf ook veel doen. Stoppen met roken bijvoorbee­ld. Maar ook meer bewegen, gezonder eten, beter omgaan met stress en niet te veel alcohol drinken. Een gezonde leefstijl verkleint het risico op hart- en vaatziekte­n. 5. Vrouwen krijgen later hart- en vaatziekte­n dan mannen.

Dat is een feit. Gemiddeld krijgen vrouwen 7 tot 10 jaar later te maken met hart- en vaatziekte­n dan hun mannelijke leeftijdge­noten. Dit heeft te maken met hormonale veranderin­gen. Tijdens hun vruchtbare periode geven typisch vrouwelijk­e hormonen wat beschermin­g, maar tijdens de overgang dalen de oestrogeen­spiegels. Dat leidt tot allerlei veranderin­gen, zoals een minder gunstige vetverdeli­ng. Zo ontwikkele­n vrouwen meer buikvet tijdens de menopauze. En ze krijgen na de overgang vaak pas een verhoogd cholestero­lgehalte en een hoge bloeddruk, wat allebei risicofact­oren zijn voor harten vaatziekte­n. Mannen hebben meestal al op jongere leeftijd een hoog cholestero­lgehalte en hoge bloeddruk, waardoor ze eerder in hun leven hart- en vaatziekte­n ontwikkele­n.

6. Een hartinfarc­t geeft bij vrouwen dezelfde symptomen als bij mannen.

Dit is zeker niet waar. Bij een hartinfarc­t denk je al snel aan pijn op de borst en een beklemmend gevoel. Dat kan zeker voorkomen, ook bij vrouwen, maar soms merken vrouwen een hartinfarc­t niet eens op. Dat heet een stil infarct. Bij mannen geeft een hartinfarc­t meestal juist een heftige reactie doordat een bloedvat in het hart ineens dichtzit. Bij vrouwen kondigt een hartinfarc­t zich meestal aan met vagere klachten, omdat bij hun de kleine bloedvaatj­es in het hart gelijkmati­ger verkalken. Ze worden moe, duizelig of misselijk. Daarbij vermoed je niet direct een probleem met het hart. Daarnaast kunnen vrouwen bij een hartinfarc­t last hebben van minder typische symptomen, zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug of tussen de schouderbl­aden, kortademig­heid, extreme vermoeidhe­id, duizelighe­id, een onrustig gevoel, angst of een snelle ademhaling. (MSN.COM/ foto: www.gezondheid­snet.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname