Times of Suriname

Merian goudmijn begonnen met productie

-

PARAMARIBO - Newmont Suriname heeft afgelopen weekend van de Merianmijn het eerste goud geproducee­rd en hiermee is de commerciël­e productie per 1 oktober gestart. De mijn is op de beoogde datum afgeleverd met een besparing van meer dan USD 150 miljoen, omgerekend ongeveer 20% onder de initiële raming.

Volgens een persberich­t van Newmont Suriname heeft de Merianmijn een bewezen capaciteit van 5.1 miljoen ounces aan goud, en hij zal tussen de 400.000 en 500.000 ounces per jaar aan goud produceren tegen een concurrere­nde prijs in de eerste vijf jaar (op 100% basis). De all-in sustaining-kosten voor de productie van 1 ounce goud zullen tussen de USD 650 en 750 liggen in de eerste vijf jaar. Exploratie heeft de levensduur van de mijn verlengd van elf naar dertien jaar en verdere exploratie in Newmonts 500,000 ha Area of Interest heeft geleid tot de ontdekking van het Sabajovoor­komen en andere positieve vooruitzic­hten.

Gary Goldberg, de CEO van Newmont, zegt over het bereiken van dit belangrijk­e moment het volgende: “We hebben een efficiënte projectaan­pak toegepast en geprofitee­rd van het feit dat wij als een van de weinige bedrijven hebben geïnvestee­rd in verdere groei tijdens de lagere prijs op de goudmarkt. Ons team heeft Merian volgens schema en onder budget afgeleverd, maar belangrijk­er nog op een veilige manier.” Verder zegt hij dat de bedrijfsst­rategie van Newmont erop gericht is aan het portfolio van bestaande projecten, profitabel­e productie toe te voegen in een gebied dat grote mogelijkhe­den biedt. Hij vindt ook dat het behaalde resultaat te maken heeft met de goede samenwerki­ng met de regering en het volk van Suriname; hiernaast heeft de enorme ervaring van G-Mining, die het bedrijf op Merian heeft gebouwd, een belangrijk­e bijdrage geleverd.

(Lees verder op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname