Times of Suriname

Rechter constateer­t gebreken in zedenzaak

-

PARAMARIBO – Rechter Ingrid Lachitjara­n kon zich gisteren niet voorstelle­n dat een gezondheid­sassistent het geslachtsd­eel van een negenjarig meisje heeft bekeken om seksueel misbruik na te gaan. De 55-jarige winkelier Hamentkuma­r R wordt verdacht van ontucht met het meisje. Volgens de rechter is het heel erg dat iemand die niet eens een artsenople­iding heeft genoten, een dergelijk onderzoek heeft gedaan. Ze vindt dat dit niet meer mag gebeuren. Ondanks het feit dat er volgens haar gebreken zijn in het onderzoek, acht zij het belangrijk om de waarheid te achterhale­n.

In deze zaak is een visum opgemaakt door een gynaecoloo­g die beroerd heeft geschreven in het Engels, waardoor zijn handschrif­t nauwelijks verstaanba­ar is. De rechter wil dat de verklaring van de deskundige duidelijk wordt opgesteld. Advocaat Irvin Kanhai deed het verzoek tot de voorlopige invrijheid­stelling van zijn client, maar de magistraat heeft dit afgewezen, omdat de ernstige bezwaren nog aanwezig zijn.

Het meisje geeft aan dat de man met zijn vinger in haar geslachtsd­eel is gegaan, waardoor ze veel pijn heeft en ook bloed heeft gezien. Kanhai zegt dat een gezondheid­sassistent bloederigh­eid bij het kind had geconstate­erd, terwijl de gynaecoloo­g heeft aangegeven dat het geslachtsd­eel van het meisje gaaf is en dat er niets met haar is gebeurd. Op basis van de verklaring van de gezondheid­sassistent is de verdachte aangehoude­n. Kanhai vraagt zich af welke kwalificat­ie aan de verklaring van de gezondheid­sassistent gegeven kan worden. Hamentkuma­r R ontkent schuldig te zijn. De advocaat zegt verder dat de verdachte Engels praat, en geen Nederlands verstaat. De rechter-commissari­s kon de man niet horen en stelde vast dat zijn inverzeker­ingstellin­g onrechtmat­ig is. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan en het Hof van Justitie heeft toen de verdachte in het Sranan gehoord. Het hof heeft de inverzeker­ingstellin­g toen rechtmatig bevonden. Kanhai vindt dat de wetgever het erover heeft, dat de verdachte de Nederlands­e taal machtig moet zijn en moet begrijpen wat er in zijn zaak gebeurt. Officier van justitie Nirmala Maikoe zegt dat het slachtoffe­r door middel van snoepjes ertoe werd bewogen om niets te vertellen. Ze vindt dat indien er geen letsel in het geslachtsd­eel is gezien, het niet betekent dat wat de gezondheid­sassistent in eerste instantie heeft gezien, niet klopt. Op 17 oktober wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet. WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname