Times of Suriname

Kinderombu­dsman doet aangifte na doodsbedre­igingen

-

DEN HAAG Kinderombu­dsman Margrite Kalverboer gaat aangifte doen van de bedreiging­en die zij ontving na de publicatie van haar rapport omtrent Zwarte Piet. In het rapport stelt Kalverboer onder meer dat Piet in strijd is met het VNKinderre­chtenverdr­ag.

Nadat het rapport vrijdag uitkwam, heeft de kinderombu­dsman ‘vele tientallen bedreiging­en ontvangen’. De mailbox van Kalverboer liep vol met ‘doodsverwe­nsingen’, opmerkinge­n dat ze maar naar een ander land moet en dat ze een ziekte moet krijgen. De Kinderombu­dsman zegt wel voorbereid te zijn geweest op heftige reacties, maar niet op zoveel.

De Kinderombu­dsman stelde in een het bewuste rapport dat Zwarte Piet in strijd is met het VN-Kinderrech­tenverdrag. De ‘kindervrie­nd’ kan volgens Margrite Kalverboer bijdragen aan pesten, uitsluitin­g of discrimina­tie en moet daarom worden aangepast. Zwarte Piet zou daarom flink op de schop moeten, zodat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaa­sfeest. “Door Zwarte Piet te ontdoen van discrimine­rende en stereotype­rende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaa­straditie”, aldus de Kinderombu­dsman in het rapport.

Het is voor het eerste dat de onafhankel­ijke Ombudsman zich mengt in de Zwarte Pietdiscus­sie. Hoe er dan wel invulling aan Zwarte Piet moet worden gegeven, weet Kalverboer niet. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname