Times of Suriname

‘Windmolen langs de Eem gehaktmole­n weidevogel­s’

-

AMERSFOORT - De windturbin­es die de gemeente Amersfoort wil plaatsen langs de Eem tasten niet alleen het omringende polderland­schap aan, maar vormen ook een regelrecht­e bedreiging voor de weidevogel­s in het gebied. Dat schrijven vier natuur- en belangenve­renigingen in een protestbri­ef aan het gemeentebe­stuur.

Volgens de tegenstand­ers van windmolens op de kop van Isselt, tegenover de polder Hoogland-West, vliegen de talrijke beschermde vogels straks hun dood tegemoet, omdat de turbines precies in de natuurlijk­e vliegroute staan geprojecte­erd. De vijf clubs zijn ook fel gekant tegen het plaatsen van zonnepanel­en in de weilanden van Hoogland-West.

Een windmolen aan de overkant van de Eem fungeert voor weidevogel­s in de beschermde polder HooglandWe­st als een gehaktmole­n. De vogels vliegen recht op de wentelende bladen af, hun dood tegemoet. De tegenstand­ers van windturbin­es op het terrein van de rioolwater­zuivering in Amersfoort schuwen de dramatiek niet in hun pamflet aan burgemeest­er en wethouders. Niet alleen de wulpen en futen leggen het loodje, schrijven ze, ook de reeënkolon­ie in de polder Coelhorst (HooglandWe­st) zal verdwijnen. Het lawaai van de windturbin­es verstoort hun biotoop, voorspelle­n de vereniging­en Vrij Polderland, Vrienden van Nationaal Landschap Arkenheem Eemland en Dorpsbelan­gen Hoogland. Ze worden in hun protest ten volle gesteund door Stichting Behoud De Eemvallei.

Het collectief ageert behalve tegen windmolens, ook tegen het plan om een zonneweide met tien- tot twintigdui­zend collectore­n aan te leggen bij de Oude Lodijk in HooglandWe­st. De plek behoort tot een handvol locaties die de gemeente laat onderzoeke­n op haalbaarhe­id. Volgens de bezwaarmak­ende partijen betekenen de zonnepanel­en een aantasting van het polderland­schap. Ze wijzen op de Kwaliteits­gids Utrechtse Landschapp­en, waarin de provincie Utrecht aangeeft dat zuinig moet worden omgesprong­en met de natuurwaar­den in de Eemvallei. De gemeente Amersfoort moet nog reageren op de brief.

(AD/ foto: annemiekmu­lder.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname