Times of Suriname

Bevolking stemt tegen vredesakko­ord FARC

-

COLOMBIA - De Colombiane­n hebben de vredesdeal die de regering had onderhande­ld met de FARCstrijd­ers verworpen. Met 99,47 procent van de stemmen geteld, leidt het nee-kamp met 50,23 procent tegenover 49,76 procent. Het verschil is zo’n 61.000 stemmen. Dat melden de verkiezing­sautoritei­ten. De Colombiane­n mochten zich in een referendum uitspreken over het akkoord dat een einde aan 52 jaar oorlog moet maken en ervoor moet zorgen dat de FARC-strijders kunnen terugkeren in de maatschapp­ij. President Juan Manuel Santos was niet verplicht om een referendum te organisere­n in verband met het akkoord, maar de resultaten van de volksstemm­ing zijn wel bindend. Het akkoord moest een einde maken aan een conflict dat meer dan vijftig jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilita­iren en linkse guerillast­rijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Santos erkent de mislukking van het referendum, maar zegt ook niet te zullen opgeven. “Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede”, zo klonk de president strijdvaar­dig in een toespraak op de televisie na de bekendmaki­ng van de resultaten. Ook de FARC liet weten, ondanks het tegenvalle­nde resultaat, zich nog steeds te willen inzetten voor vrede. “De FARC betreurt ten zeerste dat de vernietige­nde kracht van de mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombiane­n heeft beïnvloed”, zo reageerde FARCleider Timoleon Jimenez, die toevoegde dat zijn beweging enkel het woord als wapen zal gebruiken om de toekomst vorm te geven. “Aan het Colombiaan­se volk dat droomt van vrede en dat op ons rekent: de vrede zal heersen”, zo verzekerde hij.

In het akkoord, dat vorige week onderteken­d werd door Santos en FARC-leider Timosjenko, zijn onder meer landbouwhe­rvormingen, acties tegen drugshande­l, politieke participat­ie van gedemobili­seerde guerillast­rijders, de ontwapenin­g van de guerriller­o’s en de creatie van een systeem van overgangsr­echtspraak opgenomen. Opiniepeil­ingen hadden aanvankeli­jk een ruime overwinnin­g voorspeld voor het jakamp dat het akkoord steunt dat president Juan Manuel Santos met de rebellen wist te sluiten. Peilingen spraken over een twee derde meerderhei­d die voor zou gaan stemmen, maar de uitslag laat een heel ander beeld zien. De Colombiaan­se president Santos had er vertrouwen in dat het referendum aangenomen zou worden. Tijdens de campagne zei hij dat hij geen plan B had in het geval dat de bevolking tegen zou stemmen. Hoewel de regering voor het referendum had gezegd dat het akkoord niet heronderha­ndeld zou worden, klonk Santos in zijn toespraak minder categoriek.

Francisco Santos Calderón, de vicepresid­ent van ex-president Álvaro Uribe Vélez, die de protestbew­eging tegen het huidige akkoord leidt, liet al weten dat zijn partij met de overheid wil samenwerke­n om het akkoord te herbekijke­n. De tegenstand­ers van het akkoord menen dat de guerrillas­trijders ongestraft bleven voor de ernstige misdrijven die ze pleegden. De voormalige Colombiaan­se president Alvaro Uribe, een felle tegenstand­er van het vredesakko­ord met de FARC, heeft opgeroepen tot een groot nationaal pact, nadat het door president Santos onderhande­lde akkoord in een referendum werd weggestemd. Tot slot riep ook het Nationaal Bevrijding­sleger (ELN), de tweede grootste guerrillab­eweging van Colombia, op om te blijven zoeken naar een onderhande­lde oplossing. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname