Times of Suriname

Poolse vrouwen staken tegen abortusver­bod

-

POLEN - In heel Polen is maandag geproteste­erd tegen plannen om abortus nog strenger aan banden te leggen. Stakende vrouwen gekleed in het zwart zwaaiden met zwarte vlaggen. Ze staken kleerhange­rs op als symbool voor illegale abortussen. Ook mannen namen deel aan demonstrat­ies in Warschau, Gdansk en elders in het katholieke land.

Duizenden protesteer­den zaterdag voor het parlements­gebouw in Warschau. Vrouwen droegen zwarte kledij als teken van rouw voor het verlies van hun rechten. Ze waarschuwe­n dat het wetsvoorst­el vrouwen het leven zal kosten. Polen heeft al de strengste abortuswet­geving van Europa. Zwangersch­apsonderbr­ekingen zijn er enkel toegestaan indien de foetus ernstig misvormd is, wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is of wanneer de zwangersch­ap het resultaat is van incest of verkrachti­ng. De nieuwe wet zou elke zwangersch­apsonderbr­eking strafbaar maken, vrouwen die abortus plegen zouden tot vijf jaar cel riskeren. Dokters die een abortus verrichten zouden ook kunnen vervolgd worden. Volgens critici zouden zelfs vrouwen die een miskraam krijgen verdacht kunnen worden. Daarnaast zouden dokters geen routine-onderzoeke­n op zwangere vrouwen meer durven verrichten uit schrik ervan beschuldig­d te worden een zwangersch­apsonderbr­eking te facilitere­n.

Het verbod krijgt de steun van elementen uit de katholieke kerk en de regerende rechtse partij Wet en Recht (PiS), maar het voorstel kwam er via een burgerinit­iatief van de conservati­eve groepering Ordo Iuris. Die vergaarde meer dan 100.000 handtekeni­ngen op een petitie, waardoor het parlement het wetsvoorst­el moet behandelen. De staking werd maandag vooral in de steden opgevolgd. In Czestochow­a, de meest katholieke stad van het land, laat het stadsbestu­ur weten dat 60 procent van de vrouwelijk­e werknemers niet op hetb werk verschenen. Activisten riepen op tot de zogenaamde nationale afwezighei­dscampagne nadat het parlement op 23 september ervoor stemde het wetsvoorst­el voor te leggen aan een parlementa­ir comité. Vrouwen werden opgeroepen niet te gaan werken, hun huishoudel­ijk werk te laten liggen en samen te komen voor demonstrat­ies, bloed te geven of vrijwillig­erswerk te doen.

(HLN)

 ??  ?? Stakende vrouwen gekleed in het zwart zwaaiden met zwarte vlaggen. Ze staken kleerhange­rs op als symbool voor illegale abortussen. (oneworld.nl)
Stakende vrouwen gekleed in het zwart zwaaiden met zwarte vlaggen. Ze staken kleerhange­rs op als symbool voor illegale abortussen. (oneworld.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname