Times of Suriname

Inheemse bijen op Hawaï met uitsterven bedreigd

-

HAWAII - Zeven inheemse bijensoort­en op Hawaï zijn door de Amerikaans­e regering op een lijst van bedreigde diersoorte­n geplaatst.

Het gaat om enkele bijensoort­en van het geslacht Hylaeus longiceps, die alleen op Hawaï voorkomen. Het is voor het eerst dat bijen in de Verenigde Staten tot een beschermde diersoort zijn verklaard. De nesten van de Hawaïaanse bijen worden onder meer bedreigd door dieren die van nature niet op het eiland voorkwamen, zoals varkens en rode vuurmieren. Ook hebben de dieren te lijden onder bosbranden en de verstedeli­jking van het eiland. Bijen van het geslacht Hylaeus longiceps komen op meer plaatsen in de wereld voor, maar de soorten die worden bedreigd op Hawaï zijn uniek.

De insecten zijn volgens onderzoeke­r Sarina Jepson van natuurorga­nisatie The Xerxes Society cruciaal voor de bestuiving van lokale planten. In theorie is het mogelijk dat andere soorten de bestuiving­swerkzaamh­eden van de inheemse bijen zullen overnemen als ze verdwijnen. Maar de kans is groot dat bepaalde planten op Hawaï zullen uitsterven als ze niet meer worden bezocht door de bedreigde soorten.

De wetenschap­pers van Xerxes Society lobbyen dan ook al jaren bij de Amerikaans­e overheid om de bijen op de lijst van beschermde diersoorte­n te krijgen. “Het is goed om te zien dat het nu eindelijk is gelukt”, verklaart Jepson op BBC News. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname