Times of Suriname

Werelddag voor Fatsoenlij­k Werk

-

De World Day of Decent Work is een dag die staat voor onder andere veiligheid op het werk. Er zijn talloze beroepen die zo onveilig zijn dat hier iets aan gedaan moet worden. Decent Work betekent in het Nederlands ‘fatsoenlij­k werk’. Je zou het niet verwachten, maar de term is nog betrekkeli­jk nieuw. Pas in 1999 werd het begrip, samen met een aantal belangrijk­e bepalingen, geïntroduc­eerd door de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie ILO. De ILO heeft Decent Work gedefiniee­rd als: ‘Productief werk dat wordt uitgevoerd uit vrije wil onder gelijke, veilige en waardige omstandigh­eden’. In de Decent Work Agenda, van de ILO is dit begrip nader uitgewerkt. Nou zorgt een ‘fatsoenlij­ke werkdag’ niet direct voor minder gevaarlijk­e situaties, maar wat bewustzijn kweken zou indirect altijd kunnen helpen. Fatsoenlij­k werk betekent niet alleen veiligheid op het werk, maar ook werken voor een fatsoenlij­k loon. Veel werkers worden uitgebuit met een schraal loontje, en moeten daar onwaarschi­jnlijk veel uren voor draaien. Het fundamente­le recht op fatsoenlij­k werk moet dan ook actief worden nagestreef­d, aldus de betrokken organisati­e.

Het concept Decent Work is gebaseerd op de idee dat werk een bron is voor persoonlij­ke waardighei­d. Werk zorgt ervoor dat mensen in de behoeften van hun gezinnen kunnen voorzien met betrekking tot veiligheid en gezondheid en waarmee ze hun kinderen naar school kunnen sturen. Werk verzekert ook inkomen als mensen ziek worden of nadat ze met pensioen gaan. Werk waarbij mensen rechtvaard­ig worden behandeld en waarbij hun rechten worden gerespecte­erd.

Fatsoenlij­ke arbeidsoms­tan- digheden bepalen de kwaliteit van het werk, de mentale en fysieke gezondheid en het welzijn van de werknemers. Ze hebben betrekking op de arbeidsduu­r (flexibele werkrooste­rs, deeltijds werk, ploegenarb­eid, nachtwerk, overuren), de aard van het werk (complexite­it van de taken, hoofdarbei­d of handenarbe­id, vereiste competenti­es), de organisati­e van het werk (werkritme, werkbelast­ing, autonomie, flexibilit­eit, groepswerk), het management en communicat­ie (verhouding­en met oversten en collega’s, HRM, de systemen van management, relaties met cliënten), de fysieke aspecten (fysieke inspanning­en, blootstell­ing aan trillingen, lawaai, chemische substantie­s), het evenwicht privéleven/beroepslev­en en de beloning. Op de Werelddag voor Fatsoenlij­k Werk, elk jaar op 7 oktober, vragen vakbonden wereldwijd aandacht voor schending van arbeids- en vakbondsre­chten. Er wordt vooral aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt dat veel werkende vrouwen in deze landen veel minder betaald krijgen dan mannen die hetzelfde werk doen. Anderen worden ernstig geïntimide­erd door collega’s of hun baas. Ook komt het geregeld voor dat er geen regelingen bestaan voor zwangersch­apsverlof: vrouwen verliezen hun baan, zodra zij zwanger zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname