Times of Suriname

Thursday-Night-Feature met Dhiradj Ramsamoedj

-

PARAMARIBO – De Readytex Art Gallery presenteer­de gisteren de Thursday-NightFeatu­re (TNF) in het gebouw van de Readytex Art Gallery aan de Steenbakke­rijstraat met dit keer de spotlights op kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj. Hij gaf een presentati­e over zijn recente AiR bij ‘Cité internatio­nale des arts’ in Parijs, Frankrijk.

Ramsamoedj kon dankzij de ‘Cité internatio­nale des arts’ residency, de Franse ambassade en L’Alliance Française in Suriname, ‘DAC de Guyane’ in Frans-Guyana en de lokale ondersteun­ing van Readytex Art Gallery, drie boeiende en kunstzinni­ge maanden doorbrenge­n in Parijs, Frankrijk. Hij creëerde in zijn atelier in Parijs, zoals opgenomen in zijn projectvoo­rstel, een enorme Anansi-spin gebaseerd op de lapjes-techniek van zijn ondertusse­n welbekende ‘flexible manfiguren’. Deze mythische achtpotige figuur uit het Surinaamse en FransGuyan­ese gedeelde Afrikaans erfgoed presenteer­de hij in Parijs als een symbolisch­e ambassadeu­r voor culturele eenheid.

In zijn reguliere berichten en fotoversla­gen was het bijzonder fijn om te lezen en te zien hoe intens de kunstenaar in die drie maanden van Parijs heeft genoten. Het werd veel meer dan een kunst residency alleen. Het werd een avontuur: een diepgaande kennismaki­ng met een stad en een cultuur. De details over zijn ‘Cité internatio­nale des arts’ residency en zijn Parijse belevenis moest u beslist van Dhiradj Ramsamoedj zelf horen, tijdens de TNF gisteren. Door middel van foto’s, filmpjes en zijn gecreëerde Anansi-spin daar, nam de kunstenaar het publiek mee naar de talloze speciale momenten die hij in Parijs heeft ervaren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname