Times of Suriname

Portugees Guterres wordt nieuwe baas VN

-

VS - De vroegere Portugese premier Antonio Guterres wordt de opvolger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij maakte woensdag zelf bekend dat de leden van de Veiligheid­sraad hem hebben gekozen.

“Ik ben vereerd en gelukkig”, tweette Guterres. Eerder op de dag stemde geen van de vijf permanente leden van de VNVeilighe­idsraad tegen Guterres (67). Dat werd als een duidelijke stap richting zijn benoeming gezien. De vijftien leden van de raad stemmen steeds in het geheim over de tien kandidaten.

De in Lissabon geboren Guterres was tussen 1995 en 2002 premier van Portugal namens de socialisti­sche partij. In 2005 volgde hij de Nederlands­e oud-premier Ruud Lubbers op als Hoge Commissari­s voor de Vluchtelin­gen bij de VN. Hij was dat tot vorig jaar. De aankondigi­ng woensdag dat de vijftien leden van de Veiligheid­sraad het eens waren over Guterres’ benoeming kwam als een verrassing. Algemeen werd verwacht dat de raad zeker tot het eind van deze maand nog zou hebben om het eens te worden over een nieuwe VN-baas. Onduidelij­k is of de Veiligheid­sraad nu ook de resolutie al heeft aangenomen om hem officieel te kunnen aanbevelen bij de Algemene Vergaderin­g van de VN. Volgens de Russische ambassadeu­r bij de VN was er gisteren nog een formele stemming. (NU.nl)

 ??  ?? Antonio Guterres wordt de opvolger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. (egyptianst­reets.com)
Antonio Guterres wordt de opvolger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. (egyptianst­reets.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname