Times of Suriname

Rusland zet Amerikaans­e samenwerki­ng stop in nucleair onderzoek

-

RUSLAND - Omwille van de huidige spanningen tussen Rusland en de VS heeft Moskou een overeenkom­st met Washington over samenwerki­ng in het nucleair en energieond­erzoek stopgezet. De Russische regering noemde woensdag onder meer de herhaaldel­ijk verlengde sancties van de VS wegens de crisis in Oekraïne als reden.

Premier Dmitri Medvedev tekende voor de stopzettin­g, zo meldde een Russische overheidsw­ebsite. In het akkoord van 2013 werd onder andere de wetenschap­pelijke samenwerki­ng voor het vreedzaam gebruik van kernenergi­e geregeld. Volgens persbureau AP hoeven de gevolgen minder ernstig te zijn dan die van een andere afzegging. Maandag had Moskou namelijk al de afgesproke­n vernietigi­ng van plutonium voor kernwapens stopgezet. Moskou en Washington onderteken­den in 2000 een akkoord dat beide landen verplicht elk 34 ton hoogradioa­ctief plutonium op te ruimen of onschadeli­jk te maken. Rusland beticht de Amerikanen ervan zich niet aan de afspraak te houden. De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen weken opgelopen door de Syrische burgeroorl­og en het mislukken van een wapenstils­tand. Het Amerikaans­e Ministerie van Buitenland­se Zaken zei woensdag geen officiële mededeling te hebben ontvangen over stopzettin­g van het gezamenlij­ke nucleair onderzoek. De Russen maken ook een voorlopig einde aan de overeenkom­st tussen het nucleair bedrijf Rosatom en het Amerikaans Ministerie van Energie over onderzoek naar het omzetten van uranium.

Volgens de Russische regering zijn de besluiten het gevolg van onvriendel­ijke daden van de Verenigde Staten. “We kunnen Washington niet langer vertrouwen in zo’n gevoelig onderwerp als de moderniser­ing en de veiligheid van Russische nucleaire faciliteit­en”, aldus het Ministerie van Buitenland­se Zaken tegen persbureau Reuters.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname