Times of Suriname

Grondlegge­r Michal Kovac van Slowakije overleden

-

SLOWAKIJE - De voormalige president van Slowakije, Michal Kovac, is woensdag in Bratislava op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als de grondlegge­r van het onafhankel­ijke Slowakije, dat zich in januari 1993 losmaakte van Tsjechië. Kovac overleed aan de gevolgen van hartfalen. Hij werd sinds vrijdag in een ziekenhuis in Bratislava verzorgd. De huidige Slowaakse president Andrej Kiska bracht hulde aan Kovac als verdediger van de democratie in een gecomplice­erd tijdperk. Volgens Kiska was Kovac een man wiens inzet en karakter Slowakije naar de toekomst heeft geleid.

Kovac was van 1993 tot 1998 de eerste president van het land. Hij was van huis uit econoom en werkte in de jaren zestig in de bankwereld, onder meer in Cuba en Londen. Hij geldt als een van de drijvende krachten achter de losmaking van Tsjechië. Als president wordt Kovac gezien als de man die van de Slowaakse Republiek een stabiele en democratis­che natie maakte. Bovendien is hij een van de wegbereide­rs van Slowakijes gang naar de Europese Unie en de NAVO in 2004. Dat ging niet zonder slag of stoot. Notoir is zijn politieke strijd met zijn kameraad en latere politieke rivaal Vladimit Meciar, die als premier niks moest hebben van de EU en de NAVO. Kovac probeerde in 1999 wederom president te worden, maar verloor de verkiezing. Sindsdien trok hij zich uit de actieve politiek terug. (de Volkskrant)

 ??  ?? Kovac gooit het stembiljet in een draagbare stembus tijdens de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en in Bratislava, Slowakije, 2014. (aktuality.sk)
Kovac gooit het stembiljet in een draagbare stembus tijdens de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en in Bratislava, Slowakije, 2014. (aktuality.sk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname