Times of Suriname

Hoe groter en complexer je brein, hoe langer je geeuw duurt

-

Onderzoek toont aan dat het geeuwen van primaten het langst duren: veel langer dan die van kamelen, paarden, leeuwen, olifanten en walrussen, bijvoorbee­ld. Wetenschap­pers bestudeerd­en video’s van geeuwende organismen (deze filmpjes waren voornameli­jk afkomstig van YouTube). Nauwkeurig werd gekeken hoelang het geeuwen van verschille­nde dieren, waaronder mensen en andere primaten, en ook kamelen, schapen, eekhoorns, katten en leeuwen – waren. Ook gingen de onderzoeke­rs na of er binnen een soort grote verschille­n waren tussen de lengte van een geeuw.

Vervolgens pakten de onderzoeke­rs er een eerder verschenen studie bij. In deze studie waren de eigenschap­pen van het brein (bijvoorbee­ld omvang) van de meest uiteenlope­nde soorten beschreven. De onderzoeke­rs legden de gegevens uit die studie naast de gegevens die ze door het bekijken van YouTube-filmpjes hadden verkregen. En al snel stuitten de wetenschap­pers op een verband. Hoe langer een geeuw duurde, hoe groter en complexer het brein van een organisme bleek te zijn. “Verschille­n tussen geeuwduur lijken specifiek verband te houden met de verschille­n in breinomvan­g en -complexite­it, waarbij het aantal corticale neuronen (cellen in de hersenscho­rs, red.) de meest significan­te factor was”, zo schrijven de onderzoeke­rs in het blad Biology Letters. Het geeuwen bij de primaten bleken dan ook significan­t langer te duren dan die van andere zoogdieren. En het geeuwen van mensen duurde weer langer dan die van gorilla’s. Ook bleek de duur van een geeuw onder primaten veel sterker te variëren dan onder andere zoogdierso­orten.

Een geeuw kan ons dus meer vertellen over de omvang en complexite­it van het brein van verschille­nde zoogdieren. De onderzoeke­rs pleiten voor vervolgond­erzoek. Zo zouden ze bijvoorbee­ld graag willen achterhale­n of ook bij vogelsoort­en de duur van een geeuw meer verraadt over de omvang en complexite­it van het brein.

Geeuwen is misschien wel één van de slechtst begrepen dagelijkse bezigheden van zoogdieren, waaronder mensen. Nog altijd weten onderzoeke­rs niet precies wat het nut van het geeuwen is. Er zijn verschille­nde theorieën over. Zo zou geeuwen een sociale functie hebben. Weer andere onderzoeke­rs denken dat het geeuwen het brein afkoelt. Een andere veelgehoor­de verklaring is dat we geeuwen vanwege zuurstofte­kort. “Dat het zo lastig is om de ultieme functie van geeuwen vast te stellen, komt deels wellicht door het feit dat geeuwen door verschille­nde stimuli kan ontstaan en wetenschap­pers de subtiele verschille­n binnen deze gedragsexp­ressie over het hoofd hebben gezien”, zo schrijven de onderzoeke­rs. “Op basis van onze resultaten denken we dat de geeuwduur meer aandacht behoeft.” (Scientias/ foto: andreacamp­bell.co.za)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname