Times of Suriname

Muizen minder snel ziek in ruime kooi met veel speeltjes

-

Muizen worden minder snel ziek als ze in een ruime kooi met veel speeltjes leven. Na een verblijf van twee weken in zo’n ‘verrijkte’ omgeving maakt het immuunsyst­eem van de dieren opvallend veel moleculen aan die infecties bestrijden. Ook worden er meer genen actief in hun lichaam die betrokken zijn bij de afweer tegen ziektes. Dat melden onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Frontiers in Immunology.

De wetenschap­pers van de Queen Mary Universite­it in Londen kwamen tot hun bevindinge­n door twee groepen muizen twee weken lang in verschille­nde kooien te plaatsen. De ene groep werd gehuisvest in een normaal verblijf met alleen zaagsel en bakjes voor voedsel. De andere muizen verbleven in een ruimere kooi met speeltjes in verschille­nde kleuren. Toen de onderzoeke­rs de dieren na veertien dagen blootsteld­en aan een onschadeli­jke infectie, bleek het immuunsyst­eem van de muizen uit de verrijkte kooi veel beter te reageren.

“Na slechts twee weken in die verrijkte omgeving met meer ruimte en speeltjes was het immuunsyst­eem van de muizen veranderd”, verklaart hoofdonder­zoeker Fulvio D’Acquisto op nieuwssite Phys.org. “Ze leken beter te zijn voorbereid op het vechten tegen infecties.” Volgens de immunoloog zijn de resultaten van het experiment opmerkelij­k. “Het effect dat optrad bij de muizen is bijzonder, omdat we ze geen medicijnen hebben gegeven”, aldus D’ Acquisto. “We hebben alleen hun leefomgevi­ng veranderd. Je zou kunnen zeggen dat we ze alleen naar een soort vakantieve­rblijf hebben gestuurd.”

De resultaten bieden perspectie­f voor een nieuw soort behandelin­g bij mensen, beweert D’ Acquisto. “Stel je voor dat een dokter de omgeving van zijn patiënten ook zou kunnen veranderen door ze bijvoorbee­ld een vakantie van twee weken voor te schrijven. We moeten dit eerst verder onderzoeke­n, maar het zou een goede aanpak kunnen zijn voor het behandelen van chronische ziektes. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname