Times of Suriname

Newmont al in productie

-

SIPALIWINI - De Merian-mijn van Newmont Suriname heeft een dagproduct­ie van 35 kg goud. Dit betekent dat het Surinaamse goudverwer­kingsbedri­jf, dat begin oktober is gestart, tegen het einde van deze maand ruim 1050 kg goud moet hebben geproducee­rd.

Eind van het jaar zal het bedrijf ruim 3150 kg geproducee­rd hebben. Adriaan van Kersen, algemeen directeur van Newmont Suriname, zei gisteren tijdens de mediatour op de plant dat het bedrijf volgens de geplande datum is gestart. Volgens hem werd in augustus 2014 een aanvang gemaakt met de bouw van de Merianmijn. De algemeen directeur zegt dat de mijn de twaalfde is van de Newmont Mining Corporatio­n en deze draagt 10 procent bij aan de totale goudproduc­tie. Van Kersen zegt dat de mijn op jaarbasis tussen de 400.000 en 500.000 ounces goud moet opleveren: weliswaar voor de eerste vijf jaar tegen een concurrere­nde internatio­nale goudprijs. De levensduur van de mijn is 13 jaar. De Newmont-topper geeft aan dat uit de goudproduc­tie de staat Suriname onder andere 6 procent aan royalty’s zal verdienen per jaar. Daarnaast zal Newmont Suriname 36 procent aan belastinge­n, waaronder inkomstenb­elasting,

Newmont Suriname, voorheen Suriname Gold Company, is opgericht in 2004. Newmont Suriname is de dochterond­erneming van Newmont Mining Corporatio­n. Voor het uitvoeren van het Merian-project is het partnersch­ap Surgold Project opgericht, waarin Newmont Suriname voor 75 procent deelneemt en beherend vennoot is. 25 procent is in handen van Staatsolie Maatschapp­ij Suriname NV.

uitbetalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname