Times of Suriname

Ornamibo zal verkassen

-

PARAMARIBO - De vuilstortp­laats in Ornamibo zal verkassen. Dit kwam gisteren naar voren bij een stakeholde­rs meeting Sanitaire Landfill op het Kabinet van de President. De overheid wil overstappe­n van het open dumpen, wat milieuonvr­iendelijk is, naar duurzaam afvalbehee­r. Het is nog niet duidelijk wanneer de stortplaat­s in Ornamibo opgedoekt wordt. Suriname heeft vier jaar de tijd om het project voor een gecontrole­erde dumpplaats die voldoet aan internatio­nale standaarde­n, uit te voeren.

Haydi Berrenstei­n van

het bureau Nationale Coördinati­e Milieu van het Kabinet van de President geeft aan dat Suriname een schenking van USD 1.308.000 heeft ontvangen van de Global Environmen­t Facility ( GEF) die als werkarm van de United Nations Industrial Developmen­t Organisati­on (UNIDO) als ‘implementi­ng agency’ heeft. Suriname zou de schenking kwijtraken, omdat het project dat initieel gestart was als een ‘wasteto-energy’ projectide­e, maar niet van de grond komt. Om te voorkomen dat het land het geld kwijtraakt, terwijl het kampt met een afvalprobl­eem, heeft de overheid in overeenste­mming het dossier veranderd naar het opzetten van een Sanitary Landfill (gecontrole­erde stortplaat­s) naar internatio­nale standaarde­n. “We hebben het geld gered en moeten nu de koe bij de hoorns vatten”, aldus Berrenstei­n. Ornamibo is niet geschikt voor het opzetten van een Sanitary Landfill. Suriname heeft vier jaar de tijd om het project uit te voeren. Het is nog niet duidelijk waar de dumpplaats opgezet zal worden; er zijn wel indicaties.

Nu wordt allerlei afval bij elkaar gezet en bedekt met zand in Ornamibo. Bij een Sanitary Landfill gaat er scheiding van vuil plaatsvind­en. Er is dan een aantal vijvers en de vuilverwer­king zal op een milieuvrie­ndelijke wijze plaatsvind­en. Suriname moet met USD 3.3 miljoen inkomen om het project uit te voeren. Louise Zuilen, specialist in waste management, hield een presentati­e waarin ze het verschil aangaf tussen een gecontrole­erde en een open stortplaat­s. Ze zegt dat het isoleren, beheren en controlere­n (IBC-principe) heel belangrijk is bij het onderhoud van een gecontrole­erde stortplaat­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname