Times of Suriname

OM werkt aan percentage­vergroting oplossen strafbare feiten

-

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) werkt aan de vergroting van het percentage bij het oplossen van diverse strafbare feiten die zijn gepleegd. Procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday zei bij de opening van het nieuwe zittingsja­ar bij het Hof van Justitie dat de politie nadrukkeli­jk erop is gewezen dat bij ernstige strafbare feiten de tactische en technische rechercheu­rs gelijktijd­ig de plaats delict (pd) moeten aandoen. En vooral dat de politie ogenblikke­lijk tot het afzetten van een pd overgaat in het belang van een sporenonde­rzoek en om contaminat­ie te voorkomen.

“We hebben kunnen vaststelle­n dat de bewustword­ing voor een gewijzigde aanpak groeit en dat er spoedig vorderinge­n worden gemaakt, doch zijn wij er nog lang niet. Tegelijker­tijd hebben we het accent gelegd om op de pd’s nadrukkeli­jk te rechercher­en om het veiligstel­len van biologisch­e sporen zodat via DNA-onderzoek het oplossings­percentage van strafbare feiten kan worden vergroot.” Ook de inbreng middels digitale opsporings­methoden hebben volgens Bajnath Panday reeds met succes ingang gekregen in het opsporings­werk. De mogelijkhe­den voor het uitlezen van digitale databestan­den zullen moeten worden vergroot; eveneens met het doel het percentage te verhogen bij het oplossen van strafzaken. Hij merkt op dat de wil er is bij de rechtshand­havers en er is genoegzaam kennis en vaardighed­en verworven middels trainingen doch het nodige instrument­arium is niet in voldoende mate aanwezig. “De behoefte is reeds geschetst en op beleids- en ministerie­el niveau zullen de nodige beslissing­en tijdig genomen moeten worden dan wel uitvoering moeten krijgen. Het gebrek aan voldoende financiële middelen is een realiteit van elke dag doch is het ons gebleken dat er genoeg buitenland­se partners in de keten van Justitie en Politie bereid zijn om op ons verzoek enige ondersteun­ing te geven. Ook internatio­nale organisati­es zullen helpen bij het realiseren van projecten ter verbeterin­g van de kwaliteit van het werk binnen de rechtshand­havingkete­n.” Waar mogelijk speelt het OM in op het aanbod, vooral op het gebied waar het gaat om vaardighei­dstraining­en. Korte tijd terug is de cursus forensisch­e DNAonderzo­ek en meerwaarde daarvan bij gerechteli­jke afdoening van strafzaken verzorgd voor de politie. Voor dit jaar zijn verdieping­scursussen geweest voor financieel rechercher­en en het ontnemen van vermogen met een criminele oorsprong. De pg zegt dat op het gebied van preventie het OM tezamen met de leiding van de politie en het college van districtsc­ommissaris­sen (dc’s) een goede overlegron­de heeft gehouden.

Daarbij zijn er afspraken gemaakt dat de dc’s met regiocomma­ndanten in hun verzorging­sgebied zullen samenkomen om onder andere haarden van beginnende criminalit­eit en ongewenst maatschapp­elijk gedrag te identifice­ren en ter zake op te treden. “We realiseren ons daarbij dat niet uitsluiten­d de politie zichtbaar moet zijn in het domein van preventie om het veiligheid­sgevoel verder te vergroten. De wetgever heeft immers ook andere actoren aangewezen om binnen het kader van hun controlebe­voegdheden op te kunnen treden en daar waar nodig en gewenst, de bijstand in te roepen van de politie. Dat zijn bij gevallen van onder meer geluidsove­rlast, overtredin­g van milieuvoor­schriften, arbeid- en bouwwetgev­ing.”

WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname