Times of Suriname

Voorstelle­n wijziging Kiesregeli­ng november op bureau Bouterse

-

PARAMARIBO - De evaluatie van de Kiesregeli­ng gaat onverkort door ondanks dat de politieke partijen Nationale Partij Suriname (NPS) en Pertjajah Luhur (PL) zich hebben teruggetro­kken uit het overleg met de presidenti­ële commissie onder leiding van raadsadvis­eur Jules Wijdenbosc­h. “Het loopt”, zegt Wijdenbosc­h aan Times of Suriname. Tegen eind november zal het rapport met daarin de bevindinge­n en voorstelle­n om de Kiesregeli­ng te wijzigen aan president Desi Bouterse worden aangeboden.

Aan de beraadslag­ingen doen alle politieke partijen, vertegenwo­ordigd in De Nationale Assemblee, mee. Ook de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij die zich zeer kritisch opstelt tegenover de voornemens om de Kiesregeli­ng te wijzigen naar een systeem dat nadelig voor de partij zou kunnen uitpakken. De NPS en PL stapten ongeveer een maand terug uit het overleg nadat de Terugroepw­et dusdanig werd gewijzigd om twee opposition­ele parlementa­riërs die sympathise­ren met de coalitie, te beschermen.

Volgens Wijdenbosc­h wordt dit vraagstuk onnodig in verband gebracht met de evaluatie van de Kiesregeli­ng. Wat in het parlement gebeurd is, zou zijns inziens niet in verband moeten worden gebracht met wat er daarbuiten wordt besproken. “We hebben iedereen uitgenodig­d en de kans gegeven. Ik kan de mensen niet dwingen”, zegt Wijdenbosc­h aan de krant. “Het legt geen domper op de zaak. Er gaat spoedig een voorstel naar de regering met betrekking tot de informatie die ik heb. Tegen eind november zal ik zover moeten zijn met het voorstel”, aldus Wijdenbosc­h. De verantwoor­delijkheid ligt dan bij de president wat die wil doen met de bevindinge­n en voorstelle­n van de raadsadvis­eur. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname