Times of Suriname

Schippers roept op tot orgaandona­tie

-

DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezon­dheid) roept de bijna negen miljoen mensen die zich nog niet hebben geregistre­erd als donor op, dit volgende week tijdens de jaarlijkse donorweek alsnog te doen. Volgens haar staan er nog altijd ruim duizend mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben.

“Als je zelf een orgaan wilt ontvangen als dat nodig is om te blijven leven, dan is de keuze niet zo vrijblijve­nd. Registrati­es met een ja zijn dan ook nodig. Overigens is de kans dat je ooit een orgaan nodig zult hebben groter dan dat jouw organen worden gebruikt voor donatie”, zegt Schippers.

Deze week zetten vrijwillig­ers, ambassadeu­rs en medische profession­als zich in het hele land in om voorlichti­ng en gastlessen over orgaandona­tie te geven. In Rotterdam wordt een proef gedaan om orgaandona­tie bespreekba­ar te maken bij verschille­nde groepen in de stad. Daarbij kregen ongeveer 70.000 ‘nieuwe Nederlande­rs’ een brief van de minister met de vraag of ze donor willen worden.

Vorige maand is een nieuw wetsvoorst­el over orgaandona­tie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat roept bij veel Nederlande­rs vragen op of registrere­n nog wel nodig is. “Maar zolang de Eerste Kamer er nog geen besluit over genomen heeft, verandert er niets aan het huidige systeem”, stelt minister Schippers.

Vorig jaar redden 265 orgaandono­ren het leven van 759 mensen. Inmiddels legden twee op de vijf Nederlande­rs van twaalf jaar en ouder hun keuze vast in het Donorregis­ter. Dat zijn bijna zes miljoen mensen, van wie 60,8 procent toestemmin­g geeft voor het afstaan van één of meerdere organen na hun overlijden.

(De Telegraaf/ foto: rijksoverh­eid.nl)

 ??  ?? Volgens Minister Edith Schippers staan er nog altijd ruim duizend mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben.
Volgens Minister Edith Schippers staan er nog altijd ruim duizend mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname