Times of Suriname

Rusland waarschuwt VS om Syrisch leger niet aan te vallen

-

RUSLAND - Rusland dreigt militair geweld te gebruiken tegen de Verenigde Staten (VS) als de Amerikanen stellingen van het Syrische regeringsl­eger, waar ook Russische soldaten aanwezig zijn, bombardere­n. Dat heeft de woordvoerd­er van het Russische Ministerie van Defensie donderdag verklaard aan het Russische staatspers­agentschap Tass.

De woordvoerd­er reageerde daarmee naar eigen zeggen op berichten in bepaalde westerse media, waaruit zou blijken dat Amerika luchtbomba­rdementen op stellingen van het Syrische leger overweegt. “We raden onze collega’s in Washington aan om goed na te denken over de gevolgen van hun plannen”, aldus de defensiewo­ordvoerder. Rusland is bang dat er Russische slachtoffe­rs vallen bij Amerikaans­e aanvallen.

The Washington Post berichtte deze week dat de Amerikaans­e regering discussiee­rt over aanvallen op Syrische overheidsd­oelwitten, maar dat de kans klein is dat die binnenkort plaatsvind­en. De Amerikanen willen de impasse rond de bloedige situatie in Aleppo doorbreken. De Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties komt vrijdag op verzoek van Rusland in spoedzitti­ng bijeen. De bijeenkoms­t wordt gewijd aan de toestand in Syrië. Aanleiding is de uitspraak van speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura, die donderdag zei te vrezen dat Oost-Aleppo tegen kerst volledig verwoest dreigt te zijn. De Mistura zal in een videoconfe­rentie vanuit Genève zijn uitspraak toelichten.

De Verenigde Staten en Rusland staan al enige tijd op gespannen voet vanwege de situatie in Syrië. De gesprekken tussen de twee landen over een staakt-het-vuren in Syrië werden begin deze week opgeschort, nadat het grootste ziekenhuis in het belegerde Aleppo volledig vernield werd bij een luchtbomba­rdement. Rusland verklaarde zich intussen wel bereid om te onderhande­len over een voorstel dat Frankrijk indiende bij de VN-veiligheid­sraad. Met de resolutie wil Parijs een staakt-het-vuren in Aleppo en hulp aan de noodlijden­de bevolking van het belegerde stadsdeel afdwingen.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Syrische soldaten in Aleppo. (independen­t.co.uk)
Syrische soldaten in Aleppo. (independen­t.co.uk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname