Times of Suriname

Dodental Haïti stijgt naar 478 Orkaan Matthew trekt langs Florida

-

HAITI - Het dodental als gevolg van de orkaan Matthew in Haïti is gisteren opgelopen naar 478. Bronnen in Haïti verklaren dat veel extra doden zijn geborgen nu het waterpeil na de overstromi­ngen daalt. Ondertusse­n trekt de storm langs de kust van Florida, richting South Carolina.

Haïti werd deze week hard getroffen door de orkaan, die windsnelhe­den haalde van 230 kilometer per uur. Veel mensen kwamen om door omwaaiende bomen, rondvliege­nd puin en rivieren die buiten hun oevers traden. Reddingswe­rkers konden donderdag pas een afgelegen kuststad bereiken. Daar werden tientallen doden aangetroff­en. Het land is extra kwetsbaar door de grote armoede en slechte infrastruc­tuur. Tot nu toe gingen autoriteit­en ervan uit dat er zo’n 140 doden waren gevallen. Ook de noordkust van de eilandstaa­t is zwaar getroffen. In de regionale hoofdstad Jérémie zou 80 procent van de huizen zijn verwoest. Orkaan Matthew is vanuit het Caraïbisch gebied naar de Verenigde Staten getrokken. In de Dominicaan­se Republiek kwamen vier mensen om het leven.

Ook Florida maakt zich op voor Matthew. De orkaan is inmiddels afgezwakt naar een categorie 3-storm, maar de verwachtin­g is dat de storm nog altijd zeer krachtig is als de Amerikaans­e kust wordt bereikt. Bij Florida zijn al windsnelhe­den van 195 kilometer per uur gemeten. Net als in Florida is nu ook in South Carolina de noodtoesta­nd afgekondig­d. Autoriteit­en in South Carolina roepen de bewoners op de kust te verlaten. Golven kunnen hier een hoogte van twee meter bereiken. Het openbare leven aan de oostkust van de staat Florida zal vrijdag deels stil liggen vanwege het passeren van de orkaan. Vliegmaats­chappijen hebben inmiddels 2500 vluchten geschrapt. Het vliegveld van Orlando gaat donderdaga­vond dicht. Overigens hangt de opvolger van Matthew hangt al in de lucht: Nicole, een tropische orkaan, nu nog in de categorie 1.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Inwoners van Croix Marche-a-Terre, in het zuidwesten van Haïti, maken eten. (NU.nl)
Inwoners van Croix Marche-a-Terre, in het zuidwesten van Haïti, maken eten. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname