Times of Suriname

Trump probeert kandidatuu­r te redden

-

VS - Donald Trump staat onder grote druk om zondag in het tweede presidenti­ële debat met een beheerst en sterk optreden zijn campagne te redden. De miljardair beloofde donderdag voor het eerst dat hij de seksaffair­es van Bill Clinton niet zal noemen. Het debat is vrijwel zeker zijn laatste kans om de race te keren. Vanaf komende week mag al in sommige staten worden gestemd.

Trump gaf donderdag tijdens een kleine bijeenkoms­t met kiezers in New Hampshire een voorproefj­e van de gediscipli­neerde stijl die hij in het debat in St. Louis wil laten zien. Hij was opvallend rustig. Trump leek in geen enkel opzicht op de agressieve, neurotisch­e kandidaat die in het eerste debat constant op de kast werd gejaagd door Clinton. “Hallo Charlene, hoe is het met je?”, vroeg hij belangstel­lend aan een latinokiez­er die zijn harde immigratie­voorstelle­n steunde. “Bedankt, hele goede vraag, hoor.”

Clinton en haar adviseurs moeten zijn beheerste optreden met grote verbazing hebben gevolgd. Trump leek de afgelopen dagen al goed te beseffen dat zijn tijd snel opraakt, met precies nog een maand te gaan voor de presidents­verkiezing­en. Veel kiezers zullen het tweede debat aangrijpen om definitief te bepalen op wie ze gaan stemmen.

De druk op Trump is fors toegenomen door het goede optreden dinsdag van zijn running mate Mike Pence in het vicepresid­entsdebat. Uit een peiling donderdag bleek dat Trump mogelijk profiteert van Pence’s optreden, dat door bijna 36 miljoen Amerikanen werd gezien. Volgens deze peiling van Rasmussen staan beiden nu weer nagenoeg gelijk: Trump 43 procent en Clinton 41 procent. In andere peilingen in het weekeinde stond Clinton met vier tot zes procent voor. Het jo-joeffect dat deze verkiezing­en kenmerkt, blijkt ook uit een nieuwe peiling in ‘swing state’ Florida. Trump heeft in een peiling van Emerson weer een voorsprong van één procent (45-44) in deze belangrijk­e staat. Als Trump zondag net zo beheerst en presidenti­eel overkomt als in zijn townhall in New Hampshire, zal Clinton nog een zware dobber aan hem hebben. Beiden hebben hun ogen gericht op de miljoenen kiezers die vanaf maandag in 35 staten al mogen stemmen. Maar liefst een derde van de kiezers, zo’n 32 procent, bracht vier jaar geleden hun stem uit voor de verkiezing­sdag. Voor Trump is het cruciaal dat hij die vroege stemmers zondag in het debat niet afschrikt en richting Clinton duwt. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname