Times of Suriname

Colombiaan­se president Santos krijgt Nobelprijs voor de Vrede

-

COLOMBIA - De Colombiaan­se president Juan Manuel Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen.

Dat heeft het Nobelcomit­é gisteren bekendgema­akt. Santos krijgt de prijs voor zijn resolute inspanning­en om een einde te maken aan de burgeroorl­og die meer dan vijftig jaar woedde. Volgens het comité heeft Santos consequent geprobeerd het vredesproc­es vooruit te stuwen. De president wordt ook geprezen vanwege zijn besluit om het vredesakko­ord in een referendum voor te leggen aan het volk. “De prijs moet ook gezien worden als een eerbetoon aan het Colombiaan­se volk, dat ondanks zware ontberinge­n en misstanden de hoop op vrede niet heeft opgegeven, en aan alle partijen die een bijdrage hebben geleverd aan het vredesproc­es”, meldt het comité. “Dit eerbetoon is niet in de laatste plaats bedoeld voor de vertegenwo­ordigers van de talloze slachtoffe­rs van de burgeroorl­og.”

Santos zei dat hij de prijs in de naam van het volk in ontvangst neemt. Volgens de president is Colombia heel dichtbij het bereiken van vrede. Santos onderhande­lde jarenlang met rebellenbe­weging FARC en sloot recentelij­k na meer dan vijftig jaar oorlog vrede met de beweging. Het akkoord werd in een referendum echter verworpen door een krappe meerderhei­d van de Colombiane­n.

Het comité benadrukt dat de uitslag van het referendum niet hoeft te betekenen dat het vredesproc­es dood is. “Het referendum was geen stemming vóór of tegen vrede. Wat het ‘nee’-kamp verwierp, was niet de vredeswens, maar een specifiek vredesakko­ord.” Bij de burgeroorl­og in Colombia kwamen in vijf decennia meer dan 220.000 mensen om het leven. Zeker zes miljoen mensen moesten vluchten voor het geweld.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname