Times of Suriname

Meer dan 300 IS-strijders vastgehoud­en in geheim gevangenen­kamp

-

SYRIE - De Syrische rebellengr­oep Jaish al-Tahrir houdt meer dan 300 IS-strijders gevangen in het noorden van Syrië. Dat heeft de BBC ontdekt. Onder de strijders in het tot nu toe geheime gevangenen­kamp bevinden zich heel wat Europese IS-strijders. Volgens de commandant van Jaish al-Tahrir zullen sommige van de gevangenen geexecutee­rd worden.

Jaish al-Tahrir, ofwel het Bevrijding­sleger, is een rebellengr­oep die deel uitmaakt van het Vrije Syrische Leger en vooral actief is in het noorden van Syrië. De rebellengr­oep heeft een geheim gevangenen­kamp met voormalige IS-strijders en hun families.

Onder de gevangenge­nomen strijders heel wat Europese Syrië-strijders, zo kon de BBC ter plaatse achterhale­n. Onder meer Nederlands­e, Poolse en Franse strijders van Islamitisc­he Staat worden in het kamp vastgehoud­en. Of er ook gevangenen met de Belgische nationalit­eit in het kamp zitten, is niet duidelijk. Volgens Mohammad AlGhabi, de commandant van het Bevrijding­sleger, zullen sommige van de gevangenen geëxecutee­rd worden. Anderen zullen nog langer vast worden gehouden. Sommige Europese strijders worden - in samenwerki­ng met de nationale veiligheid­sdiensten - teruggestu­urd naar Europa.

Abu Sumail, zoals hij zichzelf noemt, wordt al zes maanden in het kamp vastgehoud­en. Hij zegt dat hij via ons land naar Syrië is vertrokken. “Aansluiten bij IS was makkelijke­r dan weggaan”, aldus Sumail, die via België naar Gaziantep in Turkije reisde en van daaruit de grens overstak naar Tal Abyad in Syrië. Daarbij verkleedde hij zich naar eigen zeggen als party guy om de veiligheid­sdiensten te misleiden.

Volgens Al-Ghabi beschikt zijn rebellengr­oep over een schat aan belangrijk­e informatie over Islamitisc­he Staat. Zo werd bij de gevangenge­nomen strijders informatie gevonden over routes die de buitenland­se strijders hebben gebruikt op weg naar IS en hebben ze ook informatie over ronselaars. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname