Times of Suriname

Frisdrankg­iganten sponsorden gezondheid­sonderzoek

-

Elke 25 seconden wordt er in de VS iemand gearrestee­rd wegens drugsbezit. Zwarte Amerikanen lopen veel meer kans op een arrestatie dan witte Amerikanen. Human Rights Watch schreef er een onthutsend rapport over. Corey Ladd belandde achter de tralies toen zijn vriendin acht maanden zwanger was. In de beruchte Angola gevangenis kon hij zijn dochter voor het eerst vasthouden. Corey, een kunstenaar, communicee­rt met haar via tekeningen.

Het ondertusse­n vierjarige meisje zal haar papa pas buiten de gevangenis­muren zien als ze 17 is. De misdaad van Corey Ladd? Hij had 14 gram marihuana op zak toen hij gearrestee­rd werd.

Nicole Bishop zat kort na haar dertigste verjaardag 7 maanden in de gevangenis. Ze werd gescheiden van haar drie kinderen, waarvan één nog borstvoedi­ng kreeg. Haar misdaad? De politie vond sporen van heroïne – 0,01 gram staat in het verdict - in een lege plasticzak die in haar bezit was. Na haar vrijlating verloor ze haar studiebeur­s en kan ze nooit meer beroep doen op voedselbon­nen. Een job vinden, wordt heel moeilijk met haar strafblad.

Hector Ruiz kreeg in de rechtbank te horen dat hij zeven jaar achter de tralies moest. Bij hem had de politie 0,007 gram heroïne gevonden. Ter vergelijki­ng: één klontje suiker weegt zes gram. Ruiz had dus 1 duizendste van een klontje suiker op zak.

Deze voorbeelde­n staan in een nieuw rapport van de mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch dat gebaseerd is op 365 interviews met Amerikanen die slachtoffe­r werden van de ‘war on drugs’.

Elke 25 seconden wordt er in de VS iemand gearrestee­rd omdat hij/zij drugs op zak had voor persoonlij­k gebruik. In totaal gaat het over 1,25 miljoen arrestatie­s per jaar. Dat komt neer op 1 op 9 van alle arrestatie­s. In de helft van de gevallen gaat het over het bezit van enkele grammen marihuana. Dat betekent dat er elk jaar meer Amerikanen opgepakt worden omdat ze een zakje wiet op zak hebben, dan verdachten van gewelddadi­ge misdaden. In één gehucht, Kenedy County met een volwassen bevolking van 407 mensen, arresteerd­e de politie de voorbije tien jaar 329 mensen wegens drugsbezit. Druggebrui­kers worden niet alleen gearrestee­rd, zij riskeren ook een veroordeli­ng tot een gevangenis­straf. Human Rights Watch onderzocht de veroordeli­ngen in de staat Texas en ontdekte dat meer dan 78 van de veroordeli­ngen gingen over het bezit van minder dan een gram drugs.

In totaal zitten 116 Amerikanen een levenslang­e gevangenis­straf uit voor het bezit van drugs, zeven daarvan hadden minder dan 4 gram op zak. Dat komt doordat je voor een derde veroordeli­ng levenslang kan krijgen, hoe klein de misstap ook was.

Maar wie er precies kans maakt om gearrestee­rd en gestraft te worden, wordt bepaald door racisme. Uit onderzoeke­n blijkt dat witte Amerikanen meer illegale drugs gebruiken dan zwarte Amerikanen. Toch worden Afro-Amerikanen tweeënhalv­e keer zo vaak opgepakt als witte Amerikanen. Dat zijn de globale cijfers. In de meer uitgesplit­ste statistiek­en zie je nog veel hardnekkig­er discrimina­ties. Zwarte Amerikanen worden bijvoorbee­ld vier keer vaker gearrestee­rd voor het bezit van marihuana. In Manhattan loopt dat verschil zelfs op tot elf keer. Volgens Human Rights Watch heeft de ‘war on drugs’ compleet gefaald. Veertig jaar mensen Coca-Cola en PepsiCo hebben van 2011 tot 2015 bijna honderd gezondheid­sorganisat­ies gesponsord.

Volgens een studie van de Universite­it van Boston hebben de twee frisdrankg­iganten van 2011 tot 2015 96 gezondheid­sorganisat­ies geld toegestoke­n. Drieëntach­tig organisati­es aanvaardde­n geld van Coca-Cola, een van PepsiCo en twaalf van beide bedrijven. Bovendien ontdekten onderzoeke­rs Daniel Aaron en Michael Siegel dat Coca-Cola en PepsiCo tijdens deze periode campagne gevoerd hebben tegen 28 Amerikaans­e wetsvoorst­ellen die erop gericht opsluiten, heeft er niet voor gezorgd dat het drugsgebru­ik daalde. Het straft een activiteit die niemand anders schade aanricht. De war on drugs is zelfs schadelijk voor de bestrijdin­g van overmatig druggebrui­k. Er is geen behandelin­g beschikbaa­r en waren om de frisdrankc­onsumptie te beperken.

Aaron en Siegel waren erg verbaasd toen ook de Amerikaans­e Diabetesve­reniging en het Diabeteson­derzoeksfo­nds op de lijst bleken te staan van organisati­es die sponsoring van de frisdrankp­roducenten hebben aanvaard. Volgens de auteurs van de studie is het precies zoals met de tabaksen alcoholind­ustrie: de frisdrankp­roducenten misbruiken bedrijfsfi­lantropie als een marketingt­ruc om de gezondheid­sorganisat­ies die anders door de criminalis­ering gaan verslaafde­n ondergrond­s waardoor ze nog moeilijker bereikt worden door gespeciali­seerde hulp.

(De wereld morgen/foto:

DrugAbuse.com) tegen hun producten zouden pleiten, het zwijgen op te leggen.

De onderzoeke­rs roepen gezondheid­sorganisat­ies op om fondsen van soortgelij­ke bedrijven in de toekomst te weigeren. De consumptie van suikerhoud­ende frisdrank is de laatste jaren veelbespro­ken, omdat er een duidelijke link bestaat met de ontwikkeli­ng van obesitas, diabetes en hartziekte­n. De studie is inmiddels gepublicee­rd in American Journal of Preventive Medicine.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname