Times of Suriname

Burgers moeten alerter zijn met verkavelaa­rs

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) grijpt in bij de kwestie dat bewoners van Woonpark Anjer (voormalig Danny’s Villapark) hun huizen en percelen kwijt dreigen te raken, omdat er beslag op is gelegd door een schuldeise­r van de verkavelaa­r. De eerste huizen zullen binnenkort geveild worden en dit vindt minister Steven Relyveld een kwalijke zaak.

De komende dagen zal de minister alle partijen, inclusief de schuldeise­rs en de bewoners, horen om het fijne van de zaak te weten. “Ik wil weten wat de kern van het probleem is, zodat wij kunnen kijken op welke wijze we partijen van dienst kunnen zijn als ministerie om naar een oplossing te zoeken.”

Relyveld zegt het dispuut, dat tussen particulie­ren gaande is, geruime tijd met argusogen te hebben bekeken via de media. Hoewel het ministerie geen enkele blaam treft in deze zaak vindt hij dat het de taak van de overheid is om nu in te grijpen, omdat mensen die geïnvestee­rd hebben in de aankoop van een perceel en de bouw van een woning, alles dreigen kwijt te raken. “Het gaat om Surinamers die dachten een woongenot te kunnen hebben en nu op een of ander manier hun huizen kwijt zijn. Dat is een heel erg vervelend gevoel voor de mensen”, zegt Relyveld.

De bewoners van Woonpark Anjer hebben hun percelen gekocht, maar voor hun pech heeft de verkavelaa­r, nog voor hij de eigendomsd­ocumenten aan de mensen overdroeg, op verschille­nde momenten hypotheken afgesloten op het stuk terrein. Na zijn dood konden de schuldeise­rs niet over hun geld beschikken en zij hebben beslag laten leggen op het verkavelin­gsproject inclusief de huizen van de mensen die niets met de zaak te maken hebben. Minister Relyveld zegt dat deze incidenten heel vaak voorkomen. De grondkoper­s zijn voor een goed deel zelf verantwoor­delijk voor de misère waarin zij terecht zijn gekomen, omdat die onvoldoend­e onderzoek doen naar de gronden die aan hen te koop worden aangeboden. “Wanneer men gronden koopt bij verkavelaa­rs dient men eerst onderzoek te doen om te weten op wiens naam het perceel staat, en als het niet bezwaard is met een hypotheek of beslaglegg­ing. Het is heel jammer voor de mensen. Het hoefde niet zover te komen. Desondanks zullen wij als ministerie ons inzetten om met alle partijen te praten, zodat deze zaak tot een goed einde komt”, aldus minister Relyveld. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname