Times of Suriname

UCI voert nieuwe regels in

-

WIELRENNEN - De internatio­nale wielrenuni­e UCI heeft gisteren na twee congresdag­en de invoering van een aantal nieuwe regels in de wielerspor­t bevestigd. Met name het baanonderd­eel omnium gaat op de schop.

Reeds was bekend dat volgende week bij de Europese kampioensc­happen baanwielre­nnen nabij Parijs de nieuwe opzet voor het eerst zou worden toegepast. Het omnium was een nieuwighei­dje, dat al in 2012 de olympische status verwierf als een meerkamp met zes onderdelen. Daarvan zijn de kilometer/500 meter tijdrit en de individuel­e achtervolg­ing geschrapt.

De zogenoemde vliegende ronde, het derde individuel­e onderdeel, wordt vervangen door de temporace. Dat is een wedstrijd over veertig (vrouwen dertig) ronden waarbij na elke ronde de koploper een punt verdient. Scratch, de afvalkoers en de puntenkoer­s zijn gebleven.

Op de EK zullen de vrouwen bovendien voor het eerst een koppelkoer­s rijden. Ook de formats bij de sprint, de tijdrit, keirin, de ploegachte­rvolging en de teamsprint onderginge­n (deels kleine) aanpassing­en.

De wijziginge­n gelden voor de wereldbeke­rwedstrijd­en en de WK. De wereldbeke­rcyclus begint op vier november in Glasgow, een week later gevolgd door wedstrijde­n op de vernieuwde piste van Apeldoorn.

Ook in de takken BMX en mountainbi­ke is een aantal regels doorgevoer­d die de aantrekkel­ijkheid van de sport en de veiligheid moet verhogen. “De maatregele­n bewijzen dat we meegaan met de tijd en dat we ernaar streven nog meer fans aan de wielerspor­t te binden’’, lichtte UCI-voorzitter Brian Cookson toe. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname