Times of Suriname

Topman Wells Fargo krijgt USD 173 mln

-

SAN FRANCISCO - De woensdag opgestapte topman van de in opspraak geraakte bank Wells Fargo krijgt USD 173,1 miljoen mee. De Amerikaans­e bank ontsloeg 5000 werknemers omdat ze rekeningen voor klanten openden zonder dat die er iets van wisten.

Dat bedrag bij het vertrek van de topman meldt Equilar, een marktonder­zoeker. Het gaat om zijn totale pakket met effecten, bonussen en pensioenaf­spraken waarop Wells Fargo zich heeft vastgelegd.

John Stumpf (63) lag afgelopen weken zwaar onder vuur na de ontslagron­de in een van de grootste Amerikaans­e banken. Hij bleef als bestuurder buiten schot en weigerde te vertrekken.

Vooral zijn poging om de schuld in de fraudekwes­tie volledig in de schoenen van laagbetaal­de bankmedewe­rkers te schuiven, zette kwaad bloed.

Amerikaans­e politici die bestuursle­den van Wells Fargo hoorden, vroegen hem nadrukkeli­jk op te stappen. De bank zou zich schuldig maken aan praktijken die van voor de kredietcri­sis dateerden en lang uitgebanne­n leken te zijn.

Om de ambitieuze productied­oelstellin­gen van de consumente­ndivisie te halen, hadden werknemers ruim twee miljoen rekeningen geopend zonder dat klanten daarvoor toestemmin­g hadden gegeven.

Wells Fargo, is naar marktwaard­e de tweede grootste bank ter wereld met USD 86 miljard omzet in 2015 en begin dit jaar 265.000 werknemers, kreeg hiervoor een boete van USD 185 miljoen opgelegd.

De Amerikaans­e zakenbank zou met een zogeheten claw back-regeling nog proberen geld terug te krijgen van de voormalige topman. (De Telegraaf/foto: townnews. com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname