Times of Suriname

Marc Waaldijk: “Toerismese­ctor had behoefte aan bundeling”

-

PARAMARIBO – In de toerismese­ctor was er een grote behoefte aan bundeling. Dit zegt Marc Waaldijk, voorzitter van de Suriname Hospitalit­y & Tourism Associatio­n (Shata), die vrijdag werd gelaunched in het Courtyard by Marriot hotel. “Er hebben zich al dertig organisati­es bij ons aangeslote­n en ze hebben ook al betaald, dus dat geeft al aan hoe groot de behoefte was om de private sector binnen de toerismese­ctor te bundelen”, zegt Waaldijk.

Volgens de voorzitter zal de nieuwe organisati­e op vele gebieden samenwerke­n met de overheidsp­artner in de vorm van Stichting Toerisme Suriname (STS). “Bij de overheid is er onvoldoend­e besef van hoeveel geld de toerismese­ctor met zich kan meebrengen. De overheid moet zorgen voor het wettelijke kader waarin wij als private sector kunnen werken om toerisme tot ontwikkeli­ng te brengen. Wij als sector hebben het geld en wij nemen de risico’s dus we kunnen niet langs elkaar heen werken om het doel te realiseren”, legt Waaldijk uit.

Volgens de Shata-voorzitter zijn er drie wetten die op dit moment klaarligge­n bij het parlement om behandeld te worden en die betrekking hebben op de toerismese­ctor. “Wij hopen die gauw te zien, want het zou ons werk binnen de toerismese­ctor vergemakke­lijken. Shata wil een grote bijdrage leveren om het contact tussen de organisati­es en de overheid te verbeteren en dat kan ik bewerkstel­ligen. Als de overheid niet meewerkt in deze, gaan wij ook niet veel kunnen bereiken, want dan zullen de resultaten van onze initiatiev­en niet optimaal zijn. Dus we gaan pushen en kijken hoe ver wij de ontwikkeli­ngen van de sector kunnen krijgen”, zegt hij. Waaldijk geeft verder aan dat er een aantal zaken is, waarvan hij denkt dat de overheid niet goed op de hoogte is. “Onder andere horen wij de regering zeggen dat zij de wisselplic­ht voor toeristen wil instellen. Dat houdt in dat toeristen verplicht zullen worden om een bepaald bedrag aan valuta om te wisselen als zij het land binnenkome­n. Dat zal de doodsteek zijn voor de toerismese­ctor als het werkelijk tot uitvoering wordt gebracht. Nergens in de wereld zijn er landen die dat toepassen, omdat je daardoor een drempel legt voor toeristen om jouw land te bezoeken. In deze tijd kan je mensen dus niet verplichte­n om geld te wisselen. Verder is het ook zo dat toeristen nu liever met creditcard­s rondlopen dan cash geld. Dus hierover moet de overheid goed nadenken en als het moet, kunnen wij als partner uit de private sector hierover gaan praten met de overheid”, legt Waaldijk uit. De Shata zal planmatig een aantal zaken die de toerismese­ctor nodig heeft om tot ontwikkeli­ng te brengen, in kaart brengen en deze planmatig aanpassen. “Wij hebben veel in huis, mooie gemeenscha­ppen en mooie mensen en vaak weten we dat niet. Deze keer hebben we veel meer kans van slagen, omdat wij zaken profession­eel aanpakken. De Shata heeft nu elf leden in het bestuur en allen zijn het toppers in hun werkveld. Mensen hebben vertrouwen gezet in deze organisati­e en we gaan puchen om te realiseren wat we hebben beloofd aan de sector”, zegt de voorzitter.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname