Times of Suriname

Effecten klimaatver­andering ook in Suriname

-

PARAMARIBO – Ook in Suriname zijn de effecten van klimaatver­andering merkbaar. De veranderli­jkheid in de seizoenen voor wat betreft de hoeveelhei­d en duur van regen (neerslag) hebben gevolgen voor de landbouwse­ctor. Er valt meer neerslag dan normaal binnen korte tijd of binnen opeenvolge­nde dagen, waardoor landbouwar­ealen te lijden hebben aan wateroverl­ast. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een persberich­t.

Daartegeno­ver zorgen hogere temperatur­en voor een tekort aan water voor irrigatie en een stagnatie in de groei en ontwikkeli­ng van gewassen. Een alternatie­f om het hoofd te bieden aan klimaatver­andering is het verbouwen van gewassen in plantenkas­sen, wat LVV al jaren stimuleert.

Binnen de visserijse­ctor is de klimaatver­andering ook merkbaar. De zeespiegel en de temperatuu­r van het water stijgen, er komen vaker stormen en orkanen voor. Ook kusterosie en de onvoorspel­bare weer- en vismigrati­epatronen, hebben allemaal een negatieve invloed op dit middel van bestaan. Ook de veeteeltse­ctor heeft te lijden van de gevolgen van klimaatver­andering. Door teveel neerslag in een korte periode, afgewissel­d met te lange perioden van droogte, heeft het vee niet optimaal te grazen, omdat het grasland of onder water komt te liggen of uitdroogt. Dit jaar is de thema van Wereld Voedseldag: ‘Klimaatver­andering en de agrarische sector’. En de slogan is: ‘Climate is Changing: Food and Agricultur­e are too’. Dit houdt in dat de effecten van klimaatver­andering ons dwingen om de manier waarop voedsel wordt geproducee­rd aan te passen. Deze aanpassing is nodig om voedselzek­erheid op een duurzame manier te kunnen garanderen voor de steeds toenemende wereldbevo­lking. Een groot deel van het voedsel van de wereldbevo­lking wordt over het algemeen geproducee­rd door landbouwer­s, vissers, en veehouders die deze beroepen in gezinsverb­and uitoefenen. Het is gebleken dat deze groep doorgaans een kleine rol speelt bij de vervuiling van de atmosfeer, bijvoorbee­ld door de uitstoot van schadelijk­e broeikasga­ssen. Deze groep wordt als eerste slachtoffe­r van natuurlijk­e en of door de mens veroorzaak­te rampen. Opmerkelij­k is dat rampen de laatste tijd steeds toenemen in frequentie en intensitei­t. De agrarische sector is zeer gevoelig voor de effecten van klimaatver­andering.

Zoals elk jaar kiest de Voedsel- en Landbouwor­ganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor een bepaald gewas, dat zij belicht als een centraalpu­nt voor het hele jaar. Dit jaar is gekozen voor ‘peulgewass­en’. Zij zijn van groot economisch en gezondheid­sbelang, omdat deze eiwitrijke landbouwge­wassen zoals bonen, erwten, pinda’s en sojabonen een grote rol spelen binnen onze voedselvoo­rziening. Peulgewass­en worden in de dagelijkse huishoudin­g veel gebruikt door de consument zoals de welbekende bruine bonen. Verder verrijken deze gewassen de bodem met stikstof, wat voor grotere vruchtbaar­heid zorgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname