Times of Suriname

BGA, ABS en Caricom Secretaria­at willen gaps in genderdata wegwerken

-

PARAMARIBO – Het Bureau voor Genderaang­elegenhede­n (BGA) van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) heeft met leden van het Caricom Secretaria­at afgesproke­n dat het data ter beschikkin­g stelt aan het secretaria­at en het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Ook zal worden nagegaan hoe eventuele gaps in data weg te werken. Dit meldt BIZA in een persberich­t.

“Deze datagaps en knelpunten komen niet alleen voor in Suriname, maar ook regionaal is dit het geval. Afgesproke­n is dat het BGA hieraan zal werken tijdens de vergaderin­gen met stakeholde­rs, zoals de ministerie­s en niet-gouverneme­ntele organisati­es. Veel voorkomend­e knelpunten zijn gebrek aan capacity building, kapitaal en menskracht”, zegt BGA-medewerkst­er Melinda Reyme. Het BGA levert al regelmatig data aan het ABS, die de informatie verwerkt in haar publicatie: ‘Geselectee­rde Genderstat­istieken’. Daarin komt alle beschikbar­e data van het BGA voor. De afspraken zijn gemaakt tijdens een bezoek dat het Caricom Secretaria­at op verzoek van het ABS bracht aan het BGA op 20 september. Het doel van dit bezoek was om te brainstorm­en over de beschikbar­e data, de datagaps en de methoden van dataverzam­eling van het BGA ten aanzien van de Global Gender Indicators. Global Gender Indicators zijn internatio­naal overeengek­omen indicatore­n, die ontwikkeld zijn door de United Nations Statistica­l Division (UNSD). Tijdens de meeting is behalve over de datagaps ook breedvoeri­g gesproken over de steeds terugkeren­de knelpunten bij het verzamelen van de data. Er is geen rechtstree­kse samenwerki­ng tussen het BGA en de Caricom wat statistiek­en betreft, maar wel met het ABS. Gaat het echter om genderstat­istieken, dan wordt het BGA rechtstree­ks door de Caricom benaderd om haar visie te geven op de indicatore­n en de bijbehoren­de data.

Er zijn in totaal 52 Global Gender Indicators, waarvan het BGA data verzamelt voor 25 indicatore­n. Hierin zijn indicatore­n opgenomen voor de categorieë­n onderwijs, zeggenscha­p en besluitvor­ming, economie en rechten van vrouwen en meisjes. Bij het formuleren van elk beleid, dus ook het genderbele­id, is er data nodig. Volgens Reyme wordt er zonder data aan nattevinge­rwerk gedaan en bij het ontbreken van data zullen programma’s worden uitgevoerd, die geen effect zullen hebben. Zij benadrukt dat het verzamelen van data van de genderindi­catoren zeker zullen helpen om goed beleid te formuleren en daar waar er datagaps aanwezig zijn, deze in te vullen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname