Times of Suriname

165 jaar naamsveran­dering Coronie herdacht

-

CORONIE – Op vrijdag 14 oktober was het precies 165 jaar geleden dat Coronie een zelfstandi­g district werd. Coronie hoorde eerst onder de naam van Opper Nickerie tot het district Nickerie. Middels een herdenking­sbijeenkom­st in de Multifunct­ionele Zaal in Totness werd aandacht aan deze gebeurteni­s besteed.

Vertegenwo­ordigers van de christelij­ke en islamitisc­he gemeenten gingen voor in gebed en jongeren brachten Coroniaans­e volksliede­ren ten gehore. In de toespraken was het thema vooral ‘hoe verder met Coronie’. De waarnemend districtsc­ommissaris van Coronie, Wedprekash Joeloemsin­gh, zei aan het goed opgekomen publiek dat zijn ervaring is dat naarmate de gemeenscha­p kleiner wordt, het ingewikkel­der is deze te ontwikkele­n. Coronie is vruchtbaar en met name de agrarische sector biedt grote mogelijkhe­den voor ontwikkeli­ng. De Coronianen moeten de handen ineenslaan en de ontwikkeli­ng ter hand nemen. “Laten we met beide oren dubbel naar elkaar luisteren, laten we met beide ogen dubbel kijken, we moeten praten met één mond.” Ook het DNA-lid Remie Tarnadi (NDP), van Coronie, legde in zijn toespraak de nadruk op eenheid en saamhorigh­eid. Coronie heeft vele ups en downs gekend. “Laten we alle oude plannen weer boven water halen, de plannen matchen en uitvoeren. Het geloof in eigen kunnen moet weer terugkomen.” Landbouwer Feller van Mary’s Hope behandelde in zijn dipi Coronie tori het gevoerde ‘waterbelei­d’ in Coronie. Landbouwer­s hebben water nodig. De stelling van Feller is: “Laat het water stromen.” Door de zoetwaterd­am bij de zwamp in het zuiden en de dijk bij de zee wordt het water volgens de landbouwer belemmerd om voldoende te stromen, de landbouwer­s hebben dan een waterprobl­eem. Feller is er voorstande­r van dat de Coronianen samen gaan zitten om na te gaan hoe het verder moet. Met de woorden: “Coronianen zullen het zelf moeten doen”, sloot hij zijn presentati­e af.

Aan het einde van de herdenking werd als blijvende herinnerin­g een citrusboom geplant op het terrein van het commissari­aat en crafters toonden hun producten aan de gasten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname