Times of Suriname

Gülenisten worden aangezet tot grote donaties

-

AMSTERDAM - De Gülenbeweg­ing in Nederland oefent druk uit op haar leden om geld aan de organisati­e te doneren. Dat schrijft de Volkskrant, die met zeven voormalige Nederlands­e Gülenisten sprak. De geïntervie­wden spreken van bijeenkoms­ten waarbij Gülenaanha­ngers worden overgehaal­d door abi’s, mannen met hoge posities binnen de organisati­e, een zo groot mogelijke himmet, een religieuze donatie, te schenken. “Het verbaasde me dat niet alle mensen van onze huiskamerb­ijeenkomst waren uitgenodig­d”, zegt de 33-jarige garagehoud­er Mustafa Acer tegen de krant.

“Alleen de ondernemer­s zaten er. Een abi heeft ons die avond opgefokt om te doneren. Want de arme mensen moesten hogerop. Op een gegeven moment stak iemand een vinger op: ik geef 10.000. Iemand anders riep 50, iemand 60. Ik dacht: hoe kan iemand met een fietsenwin­kel zoveel doneren? Dan moet je heel veel fietsen verkopen”, aldus Acer.

Op zulke bijeenkoms­ten, waarvan de grootste plaatsvond­en in het Rotterdams­e pand van de Stichting Akyazili Nederland, werd geregeld meer dan een miljoen euro opgehaald. ‘”Mensen op goede posities misbruiken mensen die lager in de hiërarchie staan”, aldus Mesut Soygül, een 47-jarige ingenieur die tussen 1992 en 2012 bij de beweging zat. Volgens de 35-jarige Rotterdams­e autoverhuu­rder Murat Eren haalt de beweging geld op “via een systeem van woekerdona­ties”. Een door de krant geïntervie­wde docent noemt de beweging een sekte. “Ze hebben een leider, ongeschrev­en regels en alles is omgeven door geheimzinn­igheid.”

De Gülenbeweg­ing bestaat uit aanhangers van de geestelijk­e Fethullah Gülen (75). Met zijn beweging predikt hij vanuit zijn woonplaats in de Verenigde Staten een gematigde islam.

Volgers dragen een percentage van hun inkomen af aan een organisati­e die is gelieerd aan de beweging. Het vermogen van de beweging wordt geschat op 25 miljard dollar.

(NU.nl/foto: media.nu.nl)

 ??  ?? De Gülenbeweg­ing bestaat uit aanhangers van de geestelijk­e Fethullah Gülen (75).
De Gülenbeweg­ing bestaat uit aanhangers van de geestelijk­e Fethullah Gülen (75).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname