Times of Suriname

ProRail niet langer zelfstandi­g

-

DEN HAAG - Het ministerie van Infrastruc­tuur neemt definitief de touwtjes bij spoorbehee­rder ProRail in handen. De NOS meldde dat gisteren op basis van bronnen in Den Haag. ProRail was ongeveer twintig jaar geleden geprivatis­eerd, maar zou nu een zelfstandi­g bestuursor­gaan worden. De ministerra­ad zou afgelopen vrijdag de knoop hebben doorgehakt, na een voorstel van staatssecr­etaris Sharon Dijksma (Spoor).

Een woordvoerd­er van het ministerie laat desgevraag­d weten dat het kabinet nog geen definitief besluit heeft genomen. Dijksma wil de Tweede Kamer binnen anderhalve week informeren, voordat de Kamer zich over de toekomst van ProRail buigt.

ProRail zei gisteren in een reactie “niet op de hoogte” te zijn van een besluit. De dienst had in voorgaande jaren te kampen met enorme kostenover­schrijding­en en misstanden bij grote bouwprojec­ten.

Een zelfstandi­g bestuursor­gaan of zbo is, zoals de naam al aangeeft, zelfstandi­g en valt niet rechtstree­ks onder een minister. Maar de minister houdt wel toezicht, gaat over benoeming en ontslag van bestuurder­s en kan besluiten terugdraai­en. Bekende zbo’s zijn De Nederlands­che Bank (DNB), het kadaster, het Centraal Orgaan opvang asielzoeke­rs (COA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ProRail is nu nog een staatsbedr­ijf, zoals Schiphol, de Gasunie en Holland Casino.

(De Telegraaf/foto: bnr.nl)

 ??  ?? De dienst had in voorgaande jaren te kampen met enorme kostenover­schrijding­en en misstanden bij grote bouwprojec­ten.
De dienst had in voorgaande jaren te kampen met enorme kostenover­schrijding­en en misstanden bij grote bouwprojec­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname