Times of Suriname

Marechauss­ee haalt tien Albanezen uit koeltraile­r

-

AMSTERDAM - Tien Albanezen zijn bij Europoort door de Koninklijk­e Marechauss­ee uit een koeltraile­r gehaald. De bestemming van de Albanezen was het Engelse Hull. De chauffeur, een 27-jarige Roemeen, is opgepakt op verdenking van mensensmok­kel en wordt dinsdag voorgeleid aan de rechtercom­missaris.

“De Albanese mannen zijn aangetroff­en tussen pallets met fruit”, zei een woordvoerd­er van de Koninklijk­e Marechauss­ee. “Ze hadden het koud, de koeltraile­r was in werking. Onderzoek moet nu uitwijzen of er sprake was van een levensbedr­eigende situatie. Zo’n oversteek naar Hull duurt immers acht uur.”

Volgens de woordvoerd­er zijn de mannen bij een routinecon­trole aangetroff­en. “Elke koeltraile­r wordt doorgelich­t. We willen niet het risico lopen dat er mensen tussen zitten.” De mannen - tussen 19 en 37 jaar oud - worden verhoord over de omstandigh­eden in de koeltraile­r. Daarna gaan ze het vreemdelin­gentraject in en komen ze onder de verantwoor­delijkheid van de Immigratie­en Naturalisa­tiedienst (IND). Albanië staat op de overheidsl­ijst van veilige herkomstla­nden - mensen uit deze landen die asiel aanvragen in Nederland worden teruggestu­urd. “We zien veel Albanese ‘inklimmers’, zei de woordvoerd­er van de Koninklijk­e Marechauss­ee. “Dat zijn mensen die bij havens over een hek klimmen om zich in de laadruimte van vrachtwage­ns te verstoppen. Maar dit is anders, hier lijkt het om georganise­erde mensensmok­kel te gaan. Waar de Albanezen de koeltraile­r zijn ingestapt weten we niet, dat moet nog uitgezocht worden.”

De Koninklijk­e Marechauss­ee onderschep­t vaker zulke mensensmok­keltranspo­rten, zegt de woordvoerd­er. Anderhalve week geleden werden in Hoek van Holland twee Irakese gezinnen in een bestelbus met autobanden aangetroff­en. Het aantal smokkelpog­ingen is volgens de woordvoerd­er toegenomen door de grote vluchtelin­genstroom die vorig jaar Europa bereikte. Om dit probleem het hoofd te bieden heeft de Koninklijk­e Marechauss­ee sinds vorig jaar de controles geintensiv­eerd, vertelt de woordvoerd­er.

“Er worden meer mensen per dienst ingezet. En we krijgen hulp van Landmachtp­ersoneel dat gespeciali­seerd is in zoektechni­eken. Die zijn er in getraind om in laadruimte­s alle verborgen plekken te vinden.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname