Times of Suriname

Ban Ki-moon ontgoochel­d over gebrek aan hulp Haïti

-

VS - VN-secretaris­generaal Ban Ki-moon heeft in het weekend bij een bezoek aan Haïti zijn verontwaar­diging geuit over het gebrek aan hulp van de internatio­nale gemeenscha­p.

Hij was in Haïti om zich op de hoogte te stellen van de situatie na de doortocht van orkaan Matthew begin deze maand. “Het is zeer, zeer verdrietig om een volledig vernietigd gebied te zien”, zei Ban na een helikopter­vlucht over het zwaar getroffen zuiden van het land. “De Verenigde Naties staan aan jullie zijde. We gaan alle middelen mobilisere­n om jullie te helpen.’ “Ik ben ontgoochel­d over de gebrekkige respons van de internatio­nale gemeenscha­p. Ik roep de grote donors op om hulp te bieden”, zei hij tijdens een persconfer­entie met de Haïtiaanse president Jocelerme Privert. “Ik weet dat er een zekere vermoeidhe­id bestaat bij bepaalde landen, maar de huidige situatie, de catastrofe waarmee dit land te kampen heeft door deze orkaan, is onbeschrij­felijk.” De VN lanceerden maandag een oproep voor 120 miljoen dollar om tegemoet te komen aan de eerste levensbeho­eften van de slachtoffe­rs in de komende drie maanden. Na de aardbeving van 2010 in Haïti, waarvan het land nog steeds niet is hersteld, is slechts een fractie van de financiële hulp naar de slachtoffe­rs gaan. Dat heeft geleid tot grote woede bij de bevolking, die na de nieuwe ramp al verschille­nde hulpkonvoo­ien heeft geplunderd. In Les Cayes kwam het zaterdag kort voor het bezoek van Ban nog tot rellen, aldus de BBC.

Matthew raasde op 4 oktober over Haïti. Behalve windvlagen van 230 kilometer per uur veroorzaak­te de orkaan ook zware overstromi­ngen. Zeker 546 mensen kwamen om het leven, 439 mensen raakten gewond, 128 anderen worden nog vermist en 175.500 mensen zijn dakloos geworden. Volgens de Verenigde Naties hebben 1,4 miljoen mensen dringend hulp nodig. Ook is cholera uitgebroke­n, zeker 500 mensen raakten besmet. Hulporgani­saties focussen hun inspanning­en dan ook op het leveren van zuiver water en het herstellen van de riolering.

(AD.NL)

 ??  ?? Politieeen­heden staan bij het neergestor­te pick-up, die vier doden en negen gewonden veroorzaak­te in San Diego.
(Foto: www.sandiegoun­iontribune.com)
Politieeen­heden staan bij het neergestor­te pick-up, die vier doden en negen gewonden veroorzaak­te in San Diego. (Foto: www.sandiegoun­iontribune.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname