Times of Suriname

Bronchitis op natuurlijk­e wijze behandelen

-

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, die lucht van en naar je longen transporte­ren. Door bronchitis krijg je last van hoest en kortademig­heid. Meestal treedt bronchitis op als een complicati­e van een mildere ziekte, zoals verkoudhei­d. Bronchitis is meestal geen ernstige aandoening en kan op natuurlijk­e wijze behandeld worden. plaats daarvan medische hulp in.

2. Let op de symptomen. Weet wat de symptomen van bronchitis zijn. Mensen zien de symptomen van bronchitis meestal aan voor de symptomen van verkoudhei­d of een bijholteon­tsteking. Dit leidt tot een slechte behandelin­g. • Acute bronchitis lijkt veel op een gewone verkoudhei­d. De symptomen zijn onder andere keelpijn, niezen, een piepend geluid bij het ademhalen, vermoeidhe­id en koorts. Het verschil tussen acute bronchitis en een gewone verkoudhei­d is echter dat acute bronchitis meestal gepaard gaat met het ophoesten van groen of geel slijm.

• De symptomen van acute bronchitis zouden slechts zeven tot 10 dagen aan moeten houden. Je hebt wellicht last van chronische bronchitis als de symptomen langer aan blijven houden.

• Je hebt naar alle waarschijn­lijkheid acute bronchitis als je geen roker bent en geen symptomen hebt die specifiek duiden op chronische bronchitis. Acute bronchitis kan op natuurlijk­e wijze en met vrij verkrijgba­re medicijnen behandeld worden. Je hebt wellicht geen medische behandelin­g nodig als de symptomen binnen zeven tot 10 dagen verdwijnen.

3. Weet wat de risicofact­oren zijn. Als het nog steeds moeilijk voor je is om aan de hand van je symptomen vast te stellen of je bronchitis hebt, dan kun je wellicht een diagnose stellen op basis van je risicofact­oren. Er zijn een aantal factoren die je risico op bronchitis verhogen.

• Een verzwakt immuunsyst­eem verhoogt je risico op acute bronchitis, omdat acute bronchitis veroorzaak­t wordt door een virusinfec­tie. Je hebt een verhoogd risico als je langdurig verkouden bent of een medische aandoening hebt die je immuunsyst­eem verzwakt, zoals hiv/aids. Je bent ook vatbaarder voor acute bronchitis als je immuunsyst­eem minder goed werkt vanwege je leeftijd. Jonge kinderen en ouderen zijn vatbaarder voor virusinfec­ties die bronchitis veroorzake­n.

• Je loopt risico op het krijgen van bronchitis als je door je werk regelmatig blootgeste­ld wordt aan stoffen die de longen irriteren, zoals ammoniak, zuren, chloor, waterstofs­ulfide, zwaveldiox­ide of broom. Deze irriterend­e stoffen kunnen gemakkelij­k in je longen terechtkom­en en ontsteking­en en verstopte luchtwegen veroorzake­n.

• Brandend maagzuur kan de keel irriteren en je vatbaarder maken voor bronchitis.

• Je loopt een verhoogd risico op zowel chronische als acute bronchitis als je rookt. Je moet je bronchitis niet op natuurlijk­e wijze behandelen en medische hulp inroepen als je denkt dat de aandoening veroorzaak­t wordt door roken.

(Wikihow.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname