Times of Suriname

WOVS vindt beschuldig­ing leden onterecht

-

PARAMARIBO - De Winkeliers en Ondernemer­s Vereniging Suriname (WOVS) vindt dat de Consumente­nkring haar leden onterecht beschuldig­t van manipulati­e en prijsopdri­jving.

De WOVS als vertegenwo­ordiger van het leeuwendee­l der winkeliers wil de Consumente­nkring in de materie van de kleinhande­l wegwijs maken. De organisati­e meldt in een persberich­t dat de kleinhande­l, casu quo de winkeliers, een bepaalde winstmarge is toebedeeld. De Economisch­e Controle Dienst (ECD) controleer­t scherp dat de winkelier zich hieraan houdt. Bij de controle van de ECD wordt uitgegaan van de laatste bonnen van de inkoop bij de groothande­l of producent. Omdat de producten de afgelopen tijd door de steeds stijgende wisselkoer­s duurder werden bij de groothande­l, gebeurde het vaak dat de winkelier een bepaald product duurder moest inkopen dan zijn verkooppri­js van de keer daarvoor.

Opgemerkt dient te worden, dat uit de winsten die de winkelier maakt, zijn exploitati­ekosten gedekt moeten worden, waaronder voor de meeste winkeliers de huur van het pand in harde valuta. Ook hebben de nieuwe generatie winkeliers, en dat zijn er heel veel, schulden gemaakt om hun winkel op te zetten. Deze schulden moeten met rente worden afgelost en zijn ook in harde valuta.

Veel winkeliers leven in angst. Zij zijn bang het hoofd niet meer boven water te kunnen houden, met als gevolg winkelslui­ting en zonder inkomen komen te zitten. Ook de mogelijkhe­id van gewelddadi­ge berovingen is een zorgpunt en het teruggaan naar het land van herkomst, meestal China, waar maximaal twee kinderen uit het gezin zich kunnen vestigen. Voor hen is het hier in armoede leven of een deel van de kinderen achterlate­n en hen nooit meer terugzien. De WOVS heeft veel contact met haar leden en tracht deze zo goed als mogelijk in het gareel te houden. Onlangs heeft de Consumente­nkring gezegd dat winkeliers misvatting­en creëren over prijsaanpa­ssingen van producten als de valutakoer­s omlaag gaat. De Consumente­nkring hekelt het feit dat winkeliers bij koersverla­gingen beweren dat ze de prijzen niet kunnen verlagen, omdat ze een hogere koers hebben betaald toen de producten werden aangeschaf­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname