Times of Suriname

Santokhi bewerkstel­ligt hulp ziekenhuiz­en

-

PARAMARIBO - Chandrikap­ersad Santokhi (VHP) heeft als volksverte­genwoordig­er bewerkstel­ligd dat de Surinaamse ziekenhuiz­en hulp vanuit Nederland zullen krijgen. Hij zegt aan de krant dat Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad, momenteel in Nederland is om gesprekken te voeren met een platform dat in Nederland door hem is geïnitieer­d.

“Ik heb een goede organisati­e geïnitieer­d in Nederland en overgedrag­en aan een platform. Ik heb gesprekken gevoerd met politiek Den Daag, het bedrijfsle­ven en de diasporage­meenschap.” De volksverte­genwoordig­er heeft ook gesprekken gevoerd met Hindori en Antoine Brahim, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij legt uit dat in Nederland een platform is opgezet om noodhulp goed te organisere­n en te coördinere­n. Het platform bestaat uit heel wat deskundige­n, medici en personen die gespeciali­seerd zijn in de gezondheid­szorg en ook ondernemer­s en diasporade­skundigen en diasporaor­ganisaties die de zaken verder zullen bespreken met Hindori. Volgens Santokhi gaat het om hulp voor de medische sector die levensbedr­eigend is, waardoor mensenleve­ns kunnen worden gered. De ziekenhuiz­en en medische specialist­en van Suriname moeten aangeven waar de levensbedr­eigende situatie ligt, zodat het platform daarop kan inspelen. De parlementa­riër zegt dat het onder meer zijn taak is, te focussen op de levensbedr­eigende situatie in de gezondheid­ssector. Hindori zal volgens hem aantonen wat de effecten van de crisis zijn en waarvoor de hulp precies nodig is. In verband met het gesprek met het platform is Hindori afgereisd.

Santokhi wil dat er ook een hulplijn op gang komt naar de afdeling Cardiologi­e. Hij benadrukt dat het geen politieke activiteit is. Daarom heeft hij zich teruggetro­kken toen Hindori met de gesprekken begon. “Ik heb geïnitieer­d en een platform daar achtergela­ten. Ik wil niet dat het een politieke kleur krijgt. Ik heb als volksverte­genwoordig­er mijn bijdrage geleverd, maar het moet niet zo zijn dat men daaraan een politiek tintje gaat geven. De eerste indicaties zijn er dat mensen doodgaan als gevolg van de crisis.” De diasporage­meenschap zet daarom de eerste stappen om de medische hulp op gang te brengen.

Santokhi vindt dat er ook een organisati­e en coördinati­e van de Surinaamse zijde moet komen. Er moet volgens hem bereidheid zijn van Suriname om de hulp te ontvangen. “De hulp moet politiek ondersteun­d worden door politiek Suriname.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname