Times of Suriname

Training voor arbeidsmar­ktinformat­iesysteem

-

PARAMARIBO – In het belang van een efficiënte­re uitvoering en goed beheer van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en om de invloeden van de migratie binnen de Caricomlan­den beter te monitoren en te evalueren is het opzetten van een regionaal arbeidsmar­ktinformat­iesysteem dringend nodig. Dit systeem zal zorgdragen voor het vastleggen, analyseren en rapportere­n van alle arbeidsmar­ktindicato­ren zoals arbeidsmig­ratie in de regio. Dit project is gericht op het integreren van arbeidsmar­ktinformat­ie van alle lidstaten van de Caricom. Dit meldt het Ministerie van Arbeid in een persberich­t.

In dit kader is er van 11 tot en met 14 oktober 2016 een trainingsm­issie geweest met als doel belangrijk­e stakeholde­rs te trainen in het gebruik van arbeidsmar­ktinformat­ie ten behoeve van beleidsfor­mulering waarbij belangrijk­e arbeidsmar­ktvraagstu­kken zoals informele economie, werklooshe­id en werkgelege­nheid aan de orde kwamen. Suriname is het tweede lidland waar deze training is verzorgd. Aan deze training hebben vertegenwo­ordigers van de overheid waaronder het Ministerie van Arbeid dat focal point is voor arbeidsmar­ktinformat­ie in Suriname, vakbewegin­g, bedrijfsle­ven en het Algemeen Bureau voor de Statistiek deelgenome­n. Sinds de aanname van het herziene verdrag van Chaguarama­s hebben Caricomlid­landen inspanning­en gepleegd om te komen tot een economisch sterk Caraibisch blok. De training is verzorgd door William House de consultant welke is aangetrokk­en door de Caricom.

Er is een lijst met indicatore­n gepresente­erd die zullen worden opgenomen in het regionale arbeidsmar­ktsysteem welke het Ministerie van Arbeid eveneens zal opnemen in zijn op te zetten arbeidsmar­ktinformat­iesysteem. In het natraject zullen belangrijk­e arbeids- marktstake­holders wederom getraind worden in data- en systeembeh­eer, hetgeen in december dit jaar zal plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname