Times of Suriname

Asscher stort zich in strijd PvdA en wil ‘progressie­f Nederland’ aanvoeren

-

AMSTERDAM - Lodewijk Asscher gaat de PvdAlijstt­rekkersstr­ijd in met een persoonlij­ke campagne voor gelijke kansen en minder tweedeling. Op het Amsterdams­e Calvijn College presenteer­de hij zich maandag als de man die ‘progressie­f Nederland’ wil aanvoeren ‘tegen de negativite­it van de PVV en de kilheid van de VVD’.

Daarmee komt er een einde aan maandenlan­ge speculatie­s over de ambities van de vicepremie­r, die al jarenlang wordt genoemd als de kroonprins van de PvdA. Asscher is de derde PvdA’er die zich in de strijd mengt, na Diederik Samsom en het Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Asscher hoopt de kandidaat te zijn die strijdt tegen polarisati­e en denkt daarbij groter dan de PvdA alleen. Hij denkt de kandidaat te zijn die het namens ‘links’ kan opnemen tegen VVD-leider Rutte en PVV-leider Wilders. ‘We worden tegen elkaar opgezet. Aan de ene kant heb je de radicale islamisten, aan de andere kant de bangmakers, de populisten. Ze verkettere­n elkaar, maar hebben hetzelfde recept.’ Daar wil hij ‘de progressie­ve beweging’ tegenover zetten. ‘Laten we die beweging weer zuurstof geven. Laten we de hoop terugbreng­en dat het anders en beter kan.’ Mensen die voor twee euro ‘flitslid’ worden bij de PvdA mogen meestemmen bij de interne verkiezing voor het partijleid­erschap. Asscher wil in die rol ‘de extremiste­n bestrijden en de vrede bewaren’ en de tweedeling bestrijden. ‘Ik leg me niet neer bij het Nederland van ongelijke kansen.’ Hij noemt de groeiende achterstan­d van kansarme kinderen in het onderwijs als voorbeeld. ‘Maar ook de zzp’ers die tegen elkaar worden opgezet in een race naar de laagste tarieven, de flexwerker­s in de draaimolen van losse contracten en vrachtwage­nchauffeur­s die tegen elkaar worden uitgespeel­d - de een uitgebuit, de ander weggeconcu­rreerd.’ Tegelijker­tijd wil hij streng zijn, bijvoorbee­ld tegen ouders die niet genoeg meewerken. ‘Ouders die niet willen, zullen we moeten dwingen hun kinderen beter op te voeden.’ Mogelijk melden zich komende week nog andere PvdA’ers in de strijd. Dat kan nog tot 24 oktober. Daarna mogen de PvdA-leden hun voorkeur uitspreken. Op 9 december moet de winnaar duidelijk zijn.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Lodewijk Asscher bij de bekendmaki­ng dat hij de PvdA bij de verkiezing­en van volgend jaar wil gaan aanvoeren.(Foto: ANP)
Lodewijk Asscher bij de bekendmaki­ng dat hij de PvdA bij de verkiezing­en van volgend jaar wil gaan aanvoeren.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname