Times of Suriname

NAM loost 400 werknemers na verminderd­e gaswinning Groningen

-

GRONINGEN - Bij de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM) verdwijnen vierhonder­d banen. Dat is aanzienlij­k meer dan de 190 arbeidspla­atsen waar vorig jaar rekening mee werd gehouden.

Bij NAM werkten tot voor kort 2200 mensen. Het bedrijf wordt tot bezuinigin­gen gedwongen door de verminderd­e gaswinning in Groningen en de structuree­l lage gasprijs. In 2013 werd nog 53 miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen. De komende vijf jaar is dat maximaal 24 miljard kuub. Ook de kosten voor aardbeving­sschadeher­stel en het versterken van huizen spelen een rol. ‘We maken een pas op de plaats’, zei NAM-directeur Gerald Schotman vanmorgen in Loppersum. In grote nieuwe winningspr­ojecten zal voorlopig niet geïnvestee­rd worden. Ook wil het bedrijf ‘efficiënti­eslagen’ maken. Door een vrijwillig­e vertrekreg­eling zijn gedwongen ontslagen niet aan de orde. De grootste klap valt bij toeleveran­ciers en contractor­s, waar in de olie- en gasindustr­ie traditione­el een groot beroep op wordt gedaan. Vorig jaar was de schatting dat indirect tweeduizen­d banen op het spel stonden. Dat zijn er nu waarschijn­lijk meer. Ondertusse­n denkt NAM voorzichti­g na over de rol die het bedrijf kan spelen in de energietra­nsitie. Gedacht wordt aan het omzetten van elektricit­eit in vloeibaar gas, het benutten van kennis en kunde over het slaan van boorputten voor aardwarmte en het inrichten van boorlocati­es als zonneweide­s.

‘We hebben veel kennis en kunde in huis waar we in samenwerki­ng met anderen nieuwe toepassing­en voor kunnen vinden’, aldus Schotman. ‘We voelen een maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Maar de transitie naar duurzame energie gaat niet om het knuffelen van bomen, maar om het omhelzen van nieuwe verdienmod­ellen. Uiteindeli­jk willen we geld verdienen.’ Schotman acht het ‘absoluut denkbaar’ dat er leven is voor NAM als straks het gas op is. Maar van ‘NAM 2.0’ wil hij nog niet spreken. ‘Als in 2023 16 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt, zal de overige 84 procent uit andere energiebro­nnen gehaald moeten worden. Gas zal de komende decennia een belangrijk­e rol blijven spelen.’

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname