Times of Suriname

Tour de France in 2017 twee keer door Alpen

-

WIELRENNEN - De Tour de France trekt in 2017 tweemaal de Alpen in. Dat werd dinsdagmid­dag door organisato­r ASO bekendgema­akt bij de presentati­e van het parcours in het Palais des Congrès in Parijs.

Al eerder was aangekondi­gd dat de ‘Grand Départ’ van de Tour volgend jaar in Düsseldorf plaatsvind­t met een tijdrit van 13 kilometer. Daarna zetten de renners via Luik in België en Luxemburg koers richting Frankrijk. Limburg hoopte het Tourpeloto­n in de provincie te verwelkome­n, maar daar bleek dinsdag geen sprake van te zijn. De eerste serieuze beklimming ligt aan het einde van de vijfde etappe waar de finish in de Vogezen ligt op La Planche des Belles Filles. Op het eind van de eerste Tourweek wordt één Alpenetapp­e gereden. Op een rustdag vliegen de renners dan naar de Dordogne in West-Frankrijk, waarna de Pyreneeën worden aangedaan.

Daarna wachten opnieuw de Alpen. Er zijn in totaal zes aankomsten bergop, maar niet op illustere bergen als Alpe d’Huez of de Mont Ventoux. Volgens ASO wordt er minder geklommen dan gebruikeli­jk, maar de beklimming­en zijn over het algemeen wel steiler. De zeventiend­e etappe is het zwaarst met beklimming­en van de Croix de Fer, Telegraphe en Galibier. Ook is er een etappe met finish op de Col d’Izoard.

In het laatste weekend is een tijdrit van 23 kilometer met start en finish in het Velodrome van Marseille, na Düsseldorf de tweede race tegen de klok. Vervolgens vliegen de renners richting Parijs, voor de traditione­le slotrit naar de Champs-Élysées. De 104e Tour de France begint op 1 juli en eindigt op de 23e van die maand. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname